Adventi vásár körkép Bécsbõl

Megosztás
 
Még több megosztás ▾
A hétvégén Bécsben jártunk, és feltérképeztük az adventi vásárok kínálatát. Fotóztunk fényárban úszó fabódékat, díszektõl roskadozó út menti fasorokat, csillogó ajándéktárgyakat és illatos forralt bort iszogató, mosolygós ünneplõket.
Írta: 2006. 12. 06. Szabadidő rovat 
A meglehetősen hosszú múltra visszatekintő karácsonyi vásárok az ünnepi készülődés időszakának méltán kedvelt színfoltjai. Nincs ez másképp az osztrák fővárosban sem - Bécs több pontja is ünnepi díszben pompázik az adventi időszakban, és a vásárokban mindent megtalálsz, ami szem-szájnak ingere. Hétvégén felkerekedtünk, és körülnéztünk, vajon hol mivel csalogatják a vendégeket!
 Bécsi adventi varázslat - Városháza előtti tér

Díszkivilágításban a Városháza, előtérben a szívecskés fával...
Kétségtelenül a legismertebb és legimpozánsabb a bécsi Városháza épületében és a Városháza előtti téren megrendezett adventi vásár, a Christkindlmarkt. A több mint 700 esztendős múltra visszatekintő, fantasztikus élményvilágot kínáló  karácsonyi forgatag egyedülálló a világon, bár Bécset azóta sok nagyváros követte a karácsonyi vásárok megrendezésében.

A díszesen kivilágított Városháza előtt idén kereken 140 apró pavilon várja mindazokat, akik itt szeretnék beszerezni a karácsonyi ajándékokat, és persze azokat is, akik csupán magukba szívnának egy kis karácsonyváró hangulatot.


Lampionok, sült gesztenye, forralt bor

A legelső szembetűnő momentum a fényorgia - már messziről látszik a fényárban úszó Rathaus platz. A teret övező parkban nem mindennapi díszbe öltöztették a fákat - színes lampionokat aggattak rájuk, mindegyikre másfélét. Van itt szívecskés, hóemberkés, nyalókás vagy éppen mézeskalácsos fa is. Persze nem csak vizuális élményekkel kápráztatnak el minket - a rendezők nem hagyták cserben a kulináris élményekre vágyó látogatókat sem: az ínycsiklandó finomságok illata már messziről árulkodik a közelben kapható nyalánkságokról. Csak menjünk az orrunk után, s hamarosan rátalálunk a kandírozott gyümölcsöket, mézes diót, sült gesztenyét, égetett mandulát, kolbászt és sajtokat árusító bódékra. A hideg téli estéken természetesen kötelező egy jó adag punccsal vagy forralt borral életet csalni elgémberedett végtagjainkba. 

Fényorgia

Az összes vásár közül talán itt a legnagyobb a választék - igaz, a kínálatban akad azért gagyiárus is. Találunk itt szebbnél szebb karácsonyfadíszeket, angyalkákat, gyertyákat, üvegtárgyakat, jétékokat, mézet, illóolajokat, szappankölteményeket, teákat, sapkát, sálat, bőrárut, és rengeteg harapnivalót.

Készül a mézeskalács...
A gyerekek sem fognak unatkozni - a Városháza épületében több tucat kézműves műhelyt rendeztek be nekik, ahol önfeledten barkácsolhatnak,  mézeskalácsot süthetnek, díszeket festhetnek, vagy elkészíthetik a maguk karácsonyi ajándékait is.


Tippünk: Ide mindenképpen sötétedés után látogass el, hiszen ekkor  a legpazarabb a látvány. A díszkivilágításban úszó Városháza, a park fáira felaggatott sok száz lampion mesebeli hangulatot árasztanak. A zárást viszont komolyan veszik, este kilenc órakor pontban lekapcsolják a fényeket, így még jóval ezelőtt érkezz oda!

Időpont: 2006. november 18. - december 24.

Nyitva: naponta 9.00–21.00, december 24-én 17.00-ig

Cím: Rathaus Platz

Régimódi csemegék - mézeskalács, csokimázas alma, mézes dió...

A vásár térképe »

Bővebb információ »

 Karácsonyi vásár - Belvedere kastély 


Pavilonok a Belvedere-ben
A Városháza előtti vásáron kívül a város egyre több pontján rendeznek karácsonyi vásárokat. Csodás díszletet kínál például a Belvedere kastély: több tucat vásári fabódét állítottak fel itt a Felső kastély parkjában.
A kínálat egyébként hasonló a többi vásáréhoz, így ide akkor érdemes ellátogatnod, ha  belülről is szeretnéd megcsodálni a barokk kastélyt, ami múzeumként működik, és itt látható Klimt Csók című festménye.
Ha most mész, megnézheted még a Johann Knapp páratlan szépségű növény- és gyümölcsrajzaiból rendezett időszaki tárlatot is. A rajzok tényleg gyönyörűek, kár lenne kihagyni az élményt. (A múzeumba 9 euró a belépő.)

Időpont: 2006. november 18. - december 24.

Nyitva: naponta 11.00–21.00
Cím: 1030 Wien, Prinz Eugen Strasse 27.

A Belvedere honlapja »


 
- Kulturális és karácsonyi piac - schönbrunni kastély 


Az egykori Habsburg-rezidencia kulisszái előtt felállított kulturális és karácsonyi piac méreteiben ugyan nem veszi fel a versenyt a Városháza előtti nagyszabású forgataggal, a díszudvaron felállított mintegy félszáz bódé látványa és a kastélyparkban tett séta kárpótol mindenért.

A birodalmi környezetben megrendezett vásár közel egy hónapon át ad otthont a hagyományos kézműves termékeket, a fából, szalmából, filcből, üvegből és kőből készült karácsonyfadíszeket, kézzel készített ékszereket és rusztikus karácsonyfa-dekorációt kínáló árusoknak. A jó közérzetről frissen készült finomságok, forraltbor- és puncsárusok gondoskodnak.

A schönbrunni kastély tavaly decemberben...

Programok:
vezetések a karácsonyi piacon, adventi koncertek a karácsonyfa előtti színpadon, hangversenyek és egyéb kulturális események.

Gyerekprogram:
a gyerekek kekszet süthetnek az udvari sütödében, a Residenz kávéházban és étteremben.

Időpont: 2006. november 18. - december 26.

Nyitva: naponta 10.00–20.30
dec. 24. 10.00–16.00
dec 25. és 26. 10.00–18.00

Megközelítés: U4 metróval Schönbrunn vagy Hietzing megállóig,
58 vagy 10 villamossal, 10A busszal. Ha kocsival mész, a parkolásért 3,50 eurót kell fizetned óránként.

Bővebb információ »

- Karácsonyi falu - Mária Terézia tér 

A Szépművészeti Múzeum és a Természettudományi Múzeum között fekvő Mária Terézia téren idén először rendeztek be karácsonyi falut. Mintegy ötven árus portékái közül szemezgethetünk, a különleges karácsonyi ajándékoktól kezdve egészen a hagyományos iparművészeti tárgyakig. Itt is belefuthatunk egy-két giccsparádét felvonultató árusba, de azért inkább az igényes ajándékok dominálnak.

A Mária Terézia tér csak egy ugrás a Városházától...

A hamisítatlan adventi hangulatról tipikus osztrák fúvószene, valamint gospelkórusok és más együttesek gondoskodnak.

Tippünk: Ez a vásár rögtön a Múzeum Negyed mellett található, és a Városháza sincs messze, így érdemes mindegyik helyszínt útba ejtenünk.


Időpont: 2006. november 29. - december 24.

Nyitva: naponta 11.00–22.00, december 24-én 11.00–15.00

Cím: 1010 Wien, Maria Theresienplatz

Bővebb információ »
 
 Spittelbergi adventi vásár 

A legkevésbé ismert, mégis a leghangulatosabb vásárra tévedtünk be utolsó nap. Az összes vásár közül ez ejtett leginkább rabul – úgy éreztem magam, mintha egy elvarázsolt kis mesebeli világba csöppentem volna bele. A Múzeum Negyed mögött meghúzódó megújult városrész  Spittelberg  szűk kis utcáin karácsonyi bódék sorakoznak, ezeken kószálva nemes iparművészeti tárgyak, kerámiák, ezüstből, zománcból és rézből készült ékszerek között válogathatunk, de érdemes a galériák, kis boltok kínálatát is szemügyre venni.

Persze itt sem hiányoznak a forró puncsot, forralt bort és különféle specialitásokat kínáló árusok.

 
Időpont: 2006. november 17. - december 23.

Bővebb információ »

Spittelberg - a bohém városrész
 
- Tél a Múzeum Negyedben - Winter im MQ 

A "Tél a Múzeumi Negyedben" elnevezésű kezdeményezés keretén belül a Múzeumi Negyed főudvarán egy iglu falut állítottak fel, amelyben fűszeres puncsot, ingyenmogyorót és karácsonyi specialitásokat kínálnak. A jó hangulatról - a forralt bor mellett - fény- és lézershow, valamint dj-k gondoskodnak. Forralt bort 2,80 euróért kapsz, ehhez jön még a bögre ára (2 euró), amit persze visszakapsz, amennyiben visszaadod. Hírhedt bögregyűjtő lévén én természetesen megtartottam (és mindenkinek melegen ajánlom, mert az idei is igen szépre sikerült), így immár hat darab bécsi adventi bögrével dicsekedhetek. (A forralt bor és puncs fogyasztása egyébként minden vásárban hasonló módon történik, annyi különbséggel, hogy minden helyszínen más-más stílusú bögrét kapsz.)

MQ, azaz Museum Quartier, a fiatalok kedvenc találkahelye

Ha kellően felfűtöttük magunkat forralt borral, akár egy curlingversenyre is benevezhetünk a múzeum udvarán felépített jégpályán. 

Curlingpálya a múzeum udvarán

Időpont: 2006. november 16. - december 23.

Nyitva: hétfő-péntek 16.00–22.00, hétvégén 14.00–22.00


 
Fotók: Sz. Zs.
Kapcsolódó hozzászólások
Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás
Nyereményjáték Bögre áprilisban

Bögre áprilisban

Megnyerheted a Nők Lapja Café egyedi bögréjét!

Játszom
Nyereményjáték Nesquik kakaó ital

Nesquik kakaó ital

Megnyerheted a Nesquik ajándékát, egy Nesquik családi csomagot!

Játszom

Címlapon

Legjobbak

A 10 éves hárfaművész

A 10 éves hárfaművész

Alisa Sadikova még csak 10 éves, de elképesztő...
Facebook lájkok száma
„Ha mozdulok, egész vagyok”

„Ha mozdulok, egész vagyok”

Szabad tánc, terápia és mozgásmeditációs módszer...
Facebook lájkok száma
Fergeteges fotók: macskáikkal táncolnak a gazdik

Fergeteges fotók: macskáikkal táncolnak a gazdik

A cicák állítólag maguk kérik, hogy táncoljon velük a...
Facebook lájkok száma
13+1 ötlet kerti zuhanyzóra

13+1 ötlet kerti zuhanyzóra

Ugyan még nem a legjobb az idő, de álmodozni és...
Facebook lájkok száma
Ami a kulisszák mögött van: őrült sztárallűrök

Ami a kulisszák mögött van: őrült sztárallűrök

Adele öltözőjében mindig lennie kell ciginek, de tilos...
Facebook lájkok száma
Út a semmibe – lenyűgöző képek

Út a semmibe - lenyűgöző képek

Az Atlanti út 8 hídból áll. A Romsdal-félszigetet köti...
Facebook lájkok száma
Családi titkairól vallott Várkonyi Andrea

Családi titkairól vallott Várkonyi Andrea

A Tények műsorvezetője eredetileg orvosnak készült, ám...
Facebook lájkok száma Hozzászólások száma2
Tangó: Tűz, szenvedély, erő, erotika

szenvedély és erotika

Tűz, szenvedély, erő, erotika, bizalom, odaadás,...
Facebook lájkok száma
Színes-vicces plakátok a természetért

Színes-vicces plakátok a természetért

Érdekes, vicces, meghökkentő plakátok, amelyek a...
Facebook lájkok száma
Ők a filmipar legdögösebb pasijai

Ők a filmipar legdögösebb pasijai

A romantikus filmek elmaradhatatlan „kellékei” a...
Facebook lájkok száma

Legtöbbet megosztott cikkek

Mesebeli növényalagutak, ahol végigsétálnánk

Mesebeli növényalagutak, ahol végigsétálnánk

Ha tudnánk irányítani az álmainkat, akkor azt...
Facebook lájkok száma342
A jóganadrág váltja le a farmert

A jóganadrág váltja le a farmert

Az amerikai tinik szerint a farmer már nem menő.
Facebook lájkok száma184
Bámulatos fotók: legóból építette meg a Jégvarázs palotáját az apuka

Bámulatos fotók: legóból építette meg a Jégvarázs palotáját az apuka

Hivatalos játékkészlet lehet a kreatív apuka...
Facebook lájkok száma100
Együk vagy ne együk? 10 tévhit az étkezésben

10 tévhit az étkezésben

Ehetünk-e tojást, vagy inkább korlátozzuk a...
Facebook lájkok száma89
Oreo torta

Oreo torta

Te is imádod az Oreo kekszet? Képzelj el egy egész...
Facebook lájkok száma89
3 recept avokádóval

Avokádó

Most akkor zöldség vagy gyümölcs? A végeredmény, úgy...
Facebook lájkok száma87
Futtatók markában – magyar prostituáltak Zürichben

Futtatók markában – magyar prostituáltak Zürichben

A többség kényszer hatására válik prostituálttá
Facebook lájkok száma58
Arcporszívó és glamúrsisak – a legbizarrabb szépségkütyük a múltból

Arcporszívó és glamúrsisak – a legbizarrabb szépségkütyük a múltból

Egy elszánt nő, aki változtatni akar a külsején,...
Facebook lájkok száma51

© 2014 NLC - Nők lapja café. sanoma média budapest zrt. Minden jog fenntartva | impresszum | médiaajánlat | közönségszolgálat | felhasználási feltételek | adatvédelem