Szabadidő

Portugália – az óceán ölelésében

Látogass el Európa nyugati kapujába, Portugáliába - napfényes partokra, középkori mûemlékek tucatjaira, természeti szépségekre, tüzes borokra, ízletes ételekre, s persze a helybéliek szívélyes fogadtatására számíthatsz.

Az Ibériai-félsziget túlsó végén fekvő Portugália maga a változatosság – gazdag kultúrájával a dimbes-dombos főváros utcáin barangolva ismerkedhetünk meg, pihenésre pedig keresve sem találhatnánk hívogatóbb helyet a déli tartományban fekvő Algarve partjainál.

Lisszabon – Másszunk fel valamelyik magaslatra, és pásztázzuk végig a várost…



Város a Tejo partján

A Tejo folyó torkolatában terpeszkedő portugál főváros, Lisszabon megannyi élmény tárháza, csupán rajtunk múlik, hogy a tömérdek látnivalóból mire futja erőnkből, időnkből, no meg persze pénztárcánk vastagságából. Ha csak egy romantikus barangolásra vágyunk, Lisszabon zegzugos kis utcáival, vendéglőivel és kávéházaival az egyik legjobb választásnak bizonyul. A nevezetességek legjavát akár egyetlen, ámde hajszás nap alatt is végigjárhatjuk, így azonban számos élménytől fosztjuk meg magunkat, így ha hamisítatlan portugál hangulattól átszellemülve szeretnénk hazatérni, töltsünk el több napot a fővárosban.

A tömegközlekedés megfelelő Lisszabonban, villamosok, buszok, taxik, metrók és felvonók állnak a várost járók rendelkezésére. Az óváros utcáin kanyargó legendás 28-as villamos festői szépségű útvonalon halad. A többnapos turistajegyek hasznos befektetésnek bizonyulnak.

Lisszabonban nem jelenthet gondot a tájékozódás – másszunk fel egy térképpel valamelyik magaslatra, és könnyűszerrel végigpásztázhatjuk az alattunk elterülő várost. Ha kipécéztük az elérendő úticélunkat, akkor vegyük nyakunkba a várost – gyalogszerrel a legpraktikusabb, bár a remek tömegközlekedési eszközökre is bátran rábízhatjuk magunkat.

A legtöbb látnivaló két városrészben tömörül – a város szívét képviselő Baixa (Alsóváros) az egyik, a folyóparton fekvő Belém a másik. A Baixa-nak nevezett belvárosi részben elegáns üzletek, hangulatos éttermek között válogathatunk. Baixát a Szent-György vár vigyázza, alatta a belvárostól keletre elterülő városrész, Alfama terül el a domb lábánál. Alfama ma Lisszabon óvárosi része régi házakkal, keskeny sikátorokkal tarkítva.
A várostól nyugatra, parkosított övezetben a folyó mentén találjuk Belémet, mely szintén rengeteg látnivalót kínál. A negyed egyébként arról nevezetes, hogy erről a partszakaszról indultak világhódító útjukra a nagy földrajzi felfedezők.

A világörökség részévé nyilvánított Jeromos kolostor

Érdemes felkeresni a Világörökség részévé nyilvánított Jeromos kolostort. A dúsan díszített mészkőépület a Mánuel-stílus (a gótika sajátos változata) remeke, csakúgy, mint a Tejo partján magasodó Torre de Belém (Belém torony), mely a hajdani dicsőséges korszaknak állít emléket.

Semmiképp se hagyjuk ki a közelben tornyosuló Felfedezések emlékművét, és szintén kihagyhatatlan attrakció az Európa egyik legnagyobb, Oceanário de Lisboa névre keresztelt tengeri akváriuma, ahol testközelből vehetjük szemügyre az óceánok, tengerek változatos élővilágát.

A főváros környéke

Lisszabontól mintegy harminc kilométerrel északnyugatra találjuk Sintra városát, mely dús erdeivel és vadregényes sziklaormaival jó ideje gyarapítja a felkapott üdülőhelyek sorát. A hegyek közt megbúvó várost az UNESCO 1995-ben a Világörökség részévé nyilvánította.

A mesebeli kastélyokra emlékeztető Palácio da Penat, Sintra

A település hosszú évszázadokon keresztül a portugál királyok rezidenciájául szolgált, innen maradt fenn csodálatos palotája is. Kastélyokat és szebbnél-szebb házakat és villákat találhatunk itt, például a Paláció Nacional de Sintra-t, vagy a város másik nevezetességét, az inkább mesebeli kastélyokra emlékeztető Palácio da Penat, ami egy hegytetőről uralja a várost. Ne lepődjünk meg a látványától, ugyanis az arab minaretek, gótikus tornyocskák, reneszánsz kupolák és a Mánuel-stílusú ablakok egy kissé szokatlan stíluskeveredése nem hétköznapi külsőt kölcsönöznek a palotának.

Napimádók paradicsoma – a festői Algarve

Portugália nem szűkölködik tengerpartban, de népszerűségben és festőiségben a déli Algarve tartomány viszi el a pálmát. A pihenésre és fürdőzésre vágyó turisták zöme biztosan ellátogat ide. Portugáliának semmi máshoz nem fogható tája ez – mediterrán éghajlata, aranyló homokkal fedett strandjai, vakító tengeröblei és sziklákkal szabdalt tengerpartja valóban feledhetetlen élményt nyújt.

Albufeira – az egykori halászfalu ma éjszakai élettől hangos turistaközpont


Algarve gócpontja Faro, a nyüzsgő, forgalmas, de egyben elbájoló város, mely jelentős múltat tudhat maga mögött. A települést a tengertől óriási homokpadok füzére védelmezi, melynek legdélebbi pontján magasodik a Cabo de Santa Maria világítótorony.

A Farótól nyugatra elterülő partszakasz mindenestől a turistáké, köszönhetően az itt nyújtózó festőien szép strandoknak. Albufeira valamikor kis halászfalu volt, napjainkra éjszakai élettől hangos turistaközponttá avanzsált, ahol egymást érik a bárok, diszkók és az éttermek.

Praia da Rocha – különleges sziklaalakzatai miatt népszerű üdülőhely

Portimao fontos halászkikötő, egyben bevásárlásra is a legalkalmasabb a parti települések közül. Népszerű és híres étele a sült szardínia, melyről többek közt az augusztusban megrendezésre kerülő szardínia fesztiválon mi magunk is meggyőződhetünk. 

Ha kevésbé mozgalmas nyaralásra vágyunk, akkor irány Ferragudo, ahol macskaköves sikátorok között andaloghatunk, és a barátságos kávézókban üldögélve hallgathatjuk a halászbárkák evezőcsapásait.
Praia da Rocha különleges sziklaalakzatai, valamint pazar strandja miatt lett népszerű üdülőhely, és valóban, a tengerből kiemelkedő sziklaformációk bámulatba ejtő látványt tárnak elénk.

Ferragudo, ahol macskaköves sikátorok között andaloghatunk…


Tovább folytatva utunkat nyugat felé még érdemes időt szakítani a középkori városfallal határolt Lagosra, a térség leglátogatottabb üdülővárosára, és a déli partvidék legnyugatibb településnek számító Sagres városára, melynek fő látványossága a Fortalaza de Sagres nevezetű erőd, Tengerész Henrik egykori lakhelye. Nem messze innen található Európa legdélnyugatibb csücske, a Cabo de Sao Vincente (Szent Vince-fok) a hatalmas világítótoronnyal, ahonnan lélegzetelállító látvány tárul elénk. A tornyot körülvevő falakról végigtekinthetünk a sziklás hegyfokon, és az előttünk nyújtózó, végtelenbe nyúló óceánon.

A csempe művészete – azulejo

A portugálok a Sevillából származó behozott festett kerámiacsempék révén ismerkedtek meg a pompás művészettel, és onnantól kezdve Portugália történelme elválaszthatatlanul összeforrt az azulejoval, azaz a híres festett kerámiacsempével, mely szinte minden építészeti alkotáson megtalálható, a templomok falaitól kezdve a parkok padjain át a magánházakig.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top