Szabadidő

A karneválok városa

Ha február, akkor Velence, és ha Velence, akkor Karnevál. Most még idõben vagy, foglalj gyorsan szállást, és irány a lagúnák városa! Merülj el te is a bohókás maszkok színes kavalkádjában.

Velencében számtalan látnivaló akad – talán már túl sok is. Egy nap alatt képtelenség megismerni a várost, ezt mindig tartsuk szem előtt, ha ide szervezünk kiruccanást. Hacsak nem hagyunk magunknak elég időt arra, hogy felfedezhessük a meghitt sikátorokat, a zeg-zugos csatornákat, akár visszafelé is elsülhet a dolog – elképzelhető, hogy annyira megutáljuk a várost, hogy soha többé nem kívánkozunk majd ide.


A lagúnák városában se szeri, se száma az olyan jeles eseményeknek, amelyek különféle alkalmakhoz kapcsolódva színesítik a város életét, az év legnagyobb  durranása azonban kétség kívül a világszerte jól ismert Karnevál, amelyet idén február 17-28. között rendeznek meg.


A karneváli hagyományok gyökerei egészen az ókorig nyúlnak vissza, és a kereszténység elterjedését követően is megmaradtak. Maga a karnevál elnevezése a carne levare – “hús elhagyása“- középkori latin kifejezésből alakult ki. A karneváli ünnepség időszaka hagyományosan húshagyó csütörtöktől a hamvazószerdát megelőző húshagyókeddig tart. A Velencei Karnevál hagyományait 1980-ban, 200 év nyugalom után újították fel újra, azóta ismét régi fényében tündököl. Velence a XVIII. században el is nyerte a karneválok városa címet.

Télsirató velencei módra

A február a legtöbb országban egyet jelent a téli időszak elmúlását jelképező féktelen farsangi mulatságokkal, melynek szokásai hasonló módon zajlanak szerte a világban. A vidámság, a jókedv, a maszkok, álarcok és jelmezek, no meg a nagy falatozások szinte mindenhol elengedhetetlen kellékei a fergeteges karneváli hangulatnak. Miért pont Velence lenne kivétel?

Február közepe tájékán a velenceiek ragyogó maszkokat és kosztümöket öltenek magukra a közel két héten át zajló utcai ünnepség kedvéért. A város persze az év többi hónapjában sem mondható egyhangúnak, de a karnevál ideje alatt egymást érik a bálok, színházi bemutatók és ősi játékok.

A mulatság központja a Szent Márk térre koncentrálódik, a nyitóeseményen ide vonul az álarcok, kosztümök mögé bújt embertömeg. Ha szeretnénk látni valamit az eseményből, akkor legjobb lesz, ha felmegyünk a Szent Márk-bazilika erkélyére. A tér egyébként hemzseg az éhenkórász galamboktól – no meg a velük fényképezkedő turistáktól.

Vásárlás Velencében


Velence messze földön híres kézműveseiről – szebbnél szebb merített papírokat, ékszereket, szőtteseket, üvegeket vásárolhatunk, igaz, mélyen a pénztárcánkba kell nyúlnunk – az igazi, minőségi árut sajnos nem adják ingyen. Az összes nagy divatház üzlete is képviselteti magát a Szent Márk tér környéki utcácskákban.

Maszkok, álarcok, jelmezek

Velence vitathatatlan szimbóluma, és egyben a karnevál jelképe a maszk, e nélkül el sem képzelhető a mulatság. Belecsöppenve a féktelen forgatagba megcsodálhatjuk a káprázatos, korhű öltözékeket, a különleges maszkokat, a saját készítésű, vagy kölcsönzött kosztümöket.

A maszk-készítés Velencében jelentős háziipari tevékenység, így egész évben hozzájuthatunk egy-egy különlegesebb darabhoz, a mulatság ideje alatt pedig egyenesen Dunát lehet rekeszteni az utcákon és tereken kínált álarcokkal (10-20 euróért tehetünk szert egy-egy darabra).
Ha valami igazán jellegzetes példányt szeretnénk beszerezni, akkor keressük fel az egyik legjobb maszkokat árusító üzletet, a Carta Altát.

Mikor utazzunk?

Ha nyugisabb időszakot szeretnénk kifogni, akkor május vagy október környékére érdemes időzíteni az utazást. Júliustól szeptemberig inkább kerüljük el a várost, mert turisták tömkelege lepi el a kis szigetet, így ottlétünk inkább egy szardíniásdobozban eltöltött vakációhoz fog hasonlítani.

Ha direkt a farsangi forgatag miatt utazunk Velencébe, akkor idén a február 17–28. között tartó időszakot érdemes megcéloznunk. Az szinte teljesen mindegy, hogy a karnevál két hete alatt mikor utazunk, hiszen a nyitóhétvégén beöltözött maszkosok felvonulása, a záróhétvégén pedig utcai látványosságok, színes programok teszik élvezetessé a farsangi vigasságot. Annyi persze biztos, hogy a hétvégéken szinte mozdulni sem lehet majd a kíváncsiskodó embertömegben.

Hol szálljunk meg?

Velence nem éppen olcsó szállodáiról híres, de ha elég szemfülesek vagyunk, rálelhetünk egy-két jobb helyen lévő, kevésbé drága szállásra. A vasúti pályaudvar környékén például találhatunk olcsóbb hoteleket, de innen még jó fél órát kell gyalogolnunk a Szent Márk térig. A karneváli szezonban ráadásul még nehezebb dolgunk lesz – szállásunkat érdemes időben lefoglalni, nehogy hoppon maradjunk.

Mielőtt lefoglalnánk szállásunkat, mindenképpen tájékozódjunk, hogy az mely részén fekszik a városnak – könnyen meglehet, hogy a Velencében meghirdetett szállás a valódi belvárostól 20-30 km-re fekszik.

Jó megoldás, ha a Jesoloi félszigeten keresünk szállást, ami olcsóbb is valamivel, és a parkolással sem kell bajlódnunk. A félszigetről óránként indul hajó, amely a Szent Márk tér előtt ér partot. A vékonyabb pénztárcájúak és a diákok választhatnak az ifjúsági szálló, és egyéb egyszerűbb hálótermi szállások közül, amelyek jó része egyházi intézmény, és zömében csak nyáron tartanak nyitva. Ha viszont úgy döntünk, most az egyszer kirúgunk a hámból, hát hajrá – a luxusszállodák a Szent Márk tér környékén és a Canal Grande mellett találhatók.

A Szent Márk tér – mérsékelt tömeggel

Város autók nélkül, avagy hogyan közlekedjünk Velencében?

Velence a gyalogosok Mekkája – a belvárosból teljes mértékben hiányzik az autóforgalom, ami nem éppen elhanyagolható szempont, ha egy kis nyugalomra vágyunk.
Velencét többféle módon is megközelíthetjük. Ha autóval érkezünk, a gépkocsinkat a város szélén elhelyezkedő nagy parkoló szigeten, a Tronchetto-n kialakított parkolóban kell hagynunk, és jobb, ha már előre felkészülünk az óriási zsúfoltságra. Ne lepődjünk meg, ha nem tudunk pár órás parkolójegyet váltani, akár 2 órát töltünk a városban, akár 24-et, egyformán 18 eurót kell leperkálnunk.

Tipp: a Tronchetto parkoló »

Városi barangolásunkat innen már gyalogosan, vagy az igen népszerű közlekedési eszközzel, az ún. vízibusszal (vagy ahogy az olaszok hívják: vaporetto-val), esetleg gondolával folytathatjuk tovább. Ha már itt járunk, érdemes kipróbálni ezeket a vízi járgányokat, ha másért nem, hát azért, mert nem utolsó látvány, ahogy a víz a téglavörösre, mézsárgára vagy rózsaszínre mázolt csodapaloták falait nyaldossa.
Ha a gyaloglás mellett döntünk, miután elhagytuk a parkolót, a Róma téren (Piazzale Roma) találjuk magunkat, ami többek között a szárazföld felől érkező autóbusz járatoknak és gyorsvasút végállomásának ad helyet. Itt kövessük a Rialto feliratú táblákat, majd ha átkeltünk a hídon, a San Marco feliratot kell keresnünk. Szinte biztosan el fogunk tévedni – de ne aggódjunk, így tárulhat elénk Velence igazi arca.

A velencei gondolák
A valaha áruszállításra használt gondolákat ma már csak az idegenforgalom tartja életben. Ha megengedhetjük magunknak, hogy gondolára szálljunk, páratlan élményben lehet részünk. Merészkedjünk be bátran az eldugott, szűk csatornákba – egészen új perspektívából fogjuk látni az ősi várost. Ha ezt túl költséges kikapcsolódásnak tartjuk, legalább a Canal Grandét szeljük át valamelyik városi átkelő gondolával.

A Canal Grandét átívelő hidak közül a Rialto a legimpozánsabb – ezen átkelve juthatunk legkönnyebben a Szent Márk térre. A Rialto mentén egyébként rengeteg – a legkülönbözőbb portékákat áruló – üzletet találunk, ráadásul olcsóbban juthatunk itt szuvenírekhez, mint a Szent Márk téren.

Választhatjuk azt is, hogy autónkat a közeli Jesolo félszigeten hagyjuk, és onnan hajóval kelünk át Velencébe, de érkezhetünk vízi úton is – a hajók vagy a San Marco – öbölben, vagy a tengeri kikötőben kötnek ki. A legkényelmesebb közlekedési eszköznek mégis a vasút tűnik – a Santa Lucia pályaudvarról vaporetto szállít minket tovább a Canal Grandén. A város – nem éppen hagyományos – főutcáján mindig zajlik az élet – fényesre polírozott ébenfekete gondolák suhannak a vízen, árutól roskadozó motorcsónakok pöfékelnek. Megéri kihasználni ezt a különleges városnéző túralehetőséget az első benyomások megszerzésére.

Tipp: velencei parkolók és garázsok címei »

Egyénileg vagy szervezetten? 

Rengeteg utazási iroda kínál szervezett utakat a karneválra, de akár mi magunk is megszervezhetjük utunkat – autóval akár nyolc-kilenc óra alatt Velencében lehetünk. Horvátországon és Szlovénián keresztül 691 km az út, ebből majdnem 500 km-t jó minőségű autópályán tehetünk meg.

Ajánlott útvonal: Budapest-Rábafüzes- Graz-Villach-Udine -Velence

Ha szervezett keretek között utaznál a Karneválra:
Karnevál Velencében »
Velencei karnevál non-stop utazással »
Velencei Karnevál – záróünnepség »

Ti írtátok:
Velencei karnevál »
Velencei Karnevál 2006 »

Fotók: Sz. Zs.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top