Szabadidő

Spagetti, dóm, opera

A magyar turisták körében méltánytalanul kevés szerep jut Olaszország második legnagyobb városának, Milánónak, pedig a város látnivalók terén igencsak elkényezteti az ide látogatókat.

A mintegy kétmillió lakosú olasz nagyváros, Milánó az ország gazdasági fővárosának szerepében tetszeleg. No, meg persze a divat fellegvára is egyben, aminek ékes bizonyítéka, hogy a világ leghíresebb tervezőinek szinte kivétel nélkül van itt áruháza. Ha ipari központ volta miatt kételyeink támadnának a város szépségét illetően, kétségünk hamar szertefoszlik, mihelyst feltérképezzük a belváros emberléptékű, hangulatos utcácskáit, tereit. A nagyvárosok szerelmesei éppúgy mint a művészeteket, kultúrát kedvelők megtalálhatják itt számításukat.

A Dóm tér
A Dóm tér


Milánó nagy előnye az, hogy minden nevezetesebb látnivaló a történelmi városközpontban koncentrálódik, így gyalogosan is kényelmesen nyakunkba vehetjük a várost.

Séta a város felett
Séta a város felett

Templom harangtorony nélkül?

Városi körsétánk sorából semmiképpen se hagyjuk ki a központi téren (Piazza del Duomo) magasodó Dómot, mely csodálatos gótikus, faragott szobraival, kőcsipkéivel még az építészet iránt kevésbé fogékonyak számára is lenyűgöző látványt nyújt.

A székesegyház – mely egyébként a világ negyedik legnagyobb székesegyháza – 40 000 hívő befogadására alkalmas, és egyik fő érdekessége, hogy hiányzik a harangtornya.

Ha az épület belsejében látottak nem elégítenék ki kulturális étvágyunkat, akkor irány a tető – végül is nem minden nap adódik lehetőségünk egy ekkora város felett „sétálgatni”. A tetőre vezető csaknem 160 lépcsőfokot megtehetjük gyalog is, de ha a kényelmesebb megoldás hívei vagyunk, akkor válasszuk inkább a liftezést, ami ugyan picivel drágább, de utána marad még erőnk gyönyörködni a kilátásban is.

Operakedvelők figyelem


A Dómtól pár percnyi sétára található a híres milánói Scala. Az operaház külső megjelenésében ugyan nem vetekedhet saját operaházunkkal, de világhírnevén ez mit sem változtat. Az 1778-ban neoklasszicista stílusban épült operaházat a második világháborúban gyakorlatilag a földdel tették egyenlővé, de 1946-ban hamarosan újjáépítették. Az operaházról egyébként az épületben működő Színházmúzeumban tudhatunk meg sok érdekességet.

A híres milánói Scala
A híres milánói Scala

 

A Sforza-kastély
A Sforza-kastély

A Dómot a Scalaval összekötő fedett árkádos csarnokot is érdemes egy kicsit szemügyre venni, ha másért nem, hát a padlózatát borító csodaszép mozaikminták miatt. A II. Viktor Emánuel Galéria egyébként a milánóiak kedvenc bevásárlóközpontjainak egyike, mely elegáns kávézóknak és a legjelentősebb divatüzleteknek ad otthont.

A Sforza-kastély (Castello Sforzesco)

Az egykori monumentális téglaerőd ma számos igen jelentős szobrászati, festészeti, bútortörténeti valamint régészeti gyűjteménnyel rendelkezik. Itt látható például Michelangelo legutolsó alkotása, a Rondanini Pieta szobra.

A vörös téglás épület mögött fekszik a város „tüdeje”, a hatalmas (47 hektáros) angol stílusú park (Parco Sempione), melynek fő érdekességei közé egy klasszicista diadalív valamint egy elhanyagolt aréna tartozik.

Az Utolsó vacsora – Cenacolo Vinciano

Leonardo da Vinci csodaszép freskóját a Santa Maria delle Grazie-templom melletti kolostor ebédlőjének falán csodálhatjuk meg.

Ha nem szeretnénk lemaradni a freskó megtekintéséről, legyünk előrelátóak, és jó előre jelentkezzünk be telefonon, hogy biztosan legyen még jegy – a kíváncsi turisták nagy száma miatt ugyanis a helyszínen szinte lehetetlen jegyet vásárolni.

A freskó siralmas állapotba került a bombázások és árvizek miatt, a legtöbb kárt azonban a 19. századi restaurátorok okozták – az általuk használt alkoholos vatta egyszerűen leszedett egy réteget a festményről. Az Utolsó vacsora restaurálása 1977-től 1999-ig tartott.

Tipp: bejelentkezés az Utolsó vacsora megtekintésére »

A Santa Maria delle Grazie-templom
A Santa Maria delle Grazie-templom


Milánó – a shoppingolók Mekkája

A divat szerelmeseinek minden bizonnyal maga a paradicsom ez a város. A híres Monte Napoleone utcán, valamint a környező sétálóutcákban a világ legismertebb tervezőinek – Prada, Versace, Chanel, Dolce & Gabbana – butikjai sorakoznak.

Nem is divattervező az, akinek nincs itt legalább egy áruháza. Kirakatnézegetés közben ne hökkenjünk meg azon, ha több milliós ruhaköltemények köszönnek vissza ránk az üveg túloldaláról. Megfizethetőbb árú ruhákat a belvárostól valamivel kijjebb lévő üzletekben találhatunk.

Milánó kitűnő tömegközlekedési hálózattal rendelkezik, buszok, trolibuszok, villamosok és metrók közül válogathatunk. A jegyeket újságárusoknál vagy trafikokban vásárolhatjuk meg.

Taxizni nem túl célszerű a borsos árak miatt, de ha mégis erre fanyalodnánk, jobb, ha felkészülünk, hogy csak taxiállomásokon tudunk szabad kocsihoz jutni.

Tipp: a Monte Napoleone utca üzleteiről itt olvashatsz bővebben! »

Park a Sforza kastély mögött
Park a Sforza kastély mögött

Ha autóval utazunk, akkor a Rábafüzes-Villach-Velence-Milánó útvonalat érdemes választani. A Budapesttől mintegy 950 km-es út szinte teljes szakaszát jó minőségű autópályán tehetjük meg (720 km-t), de a pályahasználatért mind az osztrák, mind az olasz szakaszon fizetnünk kell. Ha repülővel érkezünk, a repülőtérről induló vonattal, vagy busszal juthatunk el a városba.

Fotók: a szerző fotói

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top