Szabadidő

Ahol Zeusz megszületett: Kréta

Zorbász, a görög, évszázadokig tartó szabadságharc, El Greco, olajbogyó, labirintusban élõ bika és hosszú tengerpart. Kréta Görögország legnagyobb szigete, és olyan, mintha külön kis kontinens lenne Európa és Afrika között.

 2 
A sziget

A sziget középső részén meredek hegyek magasodnak- helyenként 2400 méter fölé -, és meredeken ereszkednek le a déli, kavicsos, és az északi, homokkal borított partig.
Az északi part alkalmasabb a gyerekekkel üdülők számára, mivel a legtöbb helyen a tenger lassan mélyül, míg délen hirtelen merülünk el a habokban. Még az időjárásban is tapasztalható némi különbség: a sziget északi részén enyhébb, viszont szelesebb az idő. Májustól szeptemberig szinte egyáltalán ne számíts csapadékra. Ha már az időjárásnál tartunk, júliusban és augusztusban az átlaghőmérséklet eléri a 29 fokot, a tenger pedig 24-25 fokos. Előfordul azonban, hogy egy afrikai áramlattal még egy kis meleg érkezik, és a hőmérő higanyszála a 43 fokot ostromolja; ilyenkor még a mediterrán éghajlathoz szokott görögök is a homlokukat törölgetik. A legtöbb tengerparton napágyat és napernyőt bérelhetsz. Ha egy helyben maradsz, akkor napközben nem érdemes felvinni a partról a törülközőt és a fürdőfelszerelésünket szálláshelyedre, mert nem lopják el, és így csak egyszer kell fizetni a napágyakért.

Pihenés, utazás

 6 
Samaria
Az északi rész jóval fejlettebb a délinél. Viszonylag könnyen bejárható, délen viszont az utak nagy része nem aszfaltozott, keskeny és veszélyes. Autó- és motorkölcsönzőben egyébként nincs hiány, a legtöbb helyen még alkudozni is lehet. Autót 23 éves kortól bérelhetünk. Ajánlatos bekötni a biztonsági övet, és igénybe venni az összes létező visszapillantó tükör segítségét, ha a kanyargós utakra térünk; közben az egy járműnek is keskeny úton a helyi lakosok ezerrel húznak el mellettünk. Ha úgy érzed, hogy adrenalinszinted már kellőképpen megemelkedett, akkor pihenj meg egy kicsit; Krétán a népes strandok mellett számos csendes tengerparti szakasz rejtőzik, ami ideális hely a tökéletes kikapcsolódásra, például Vait a keleti csücsökben, ahol Európa legnagyobb pálmaoázisára bukkanhatunk, és már az érkezéskor hűs koktélokat kínáló bár csalogat bennünket. Hersonissos kiépített partjával szintén a népszerű strandok közé tartozik; az éjszakai életet kedvelők feltétlenül keressék fel, ha leszállt az est. Preveli igazi különlegesség: pálmafákkal övezett édesvízi folyót láthatunk a tengerbe csobogni. Valamivel nyugodtabb a délen található Matala, érdekes barlangjaival.

 4 
Knósszoszi palota
Látnivalók

A legfontosabb történelmi emlék a Knósszoszi palota, amit a főváros, Heraklion közelében találhatunk. A teraszos szerkezetű palota a mezopotámiai Babilonra emlékeztet. Ha ide látogatsz, készülj fel, hogy nagy kiterjedésű romok várnak rád, ahol a palotát illusztráló rekonstrukciók emelkednek a hőségben. Heraklion műemlékei elsősorban velencei eredetűek. Chania, amit a sziget második fővárosának is hívnak, több török mecsetnek ad otthont, és ne feledkezzünk meg piacáról sem. Ha a szigetre látogatunk, ne hagyjuk ki a mesés Fodelét, ahol a híres spanyol festő, El Greco (Domenico Theotokopoulosz) született. Isten bizonyára jókedvében teremtette ezt a kis falut, hiszen a művész szülőháza festői környezetben épült; talán az egész szigeten nem terem annyi gyönyörű növény, mint itt. A Lasiki völgyben még szélmalmokkal is találkozhatunk. Az utazási irodák által kínált fakultatív programok közül próbáld még ki a hajókirándulást Szantorinire, a túrát a Szamaria szurdokba és a csúszdaparkokat.

“Szervezetlenül”

 5 
Ha egyénileg érkezel Krétára, akkor sem leszel bajban, mert apartmant szinte mindenütt találsz. (A Budapest-Heraklion-Budapest charter repülőjegy ára körülbelül 51-53.000 Ft.) A nagyobb városok, Heraklion, Rethimno és Chania medencés szállodákkal várják a nyaralókat. Az aktív üdülésre vágyóknak körülbelül két hétre van szükségük, hogy autóval ellátogassanak a legfontosabb helyekre. Térképet az autókölcsönzőkben ingyen beszerezhetsz. Krétán garantált a vendégszeretet, barátságosan fogadják a magyar turistákat. Az árak körülbelül a hazai üdülőhelyek árainak felelnek meg, talán némely termék, a tej, vagy az üdítő kicsit drágább.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top