Szabadidő

A lovagok szigete – Málta

Lovagok, Sándor Mátyás, La Valletta, egzotikus mediterrán sziget. Sokan azt sem tudják biztosan hol van. Egyébként csak egy ugrás Szicíliától délre.






Kattints a képre!
A Szicília szigetéről 90 km-re délre fekvő Máltai Köztársaság Európához tartozó állam, amit négy sziget alkot: Málta, Gozo vagy más átírásban Ghawdes, Kemmuna vagy más néven Comino, valamint Fifla szigete. A legnagyobb és legjelentősebb Málta, melyen a főváros Valletta is fekszik. A mediterrán éghajlathoz tartozó szigetek felszíne kopár, sziklás, nem szabdalják folyók.

Nyáron szinte csapadékmentes kánikula





Kattints a képre!
uralkodik, még a rövid zápor is ritkaságnak számít. A tengervíz hőmérséklete augusztusban átlagosan 25-26 °C, ami kifejezetten ideális a strandolók számára. Nincsenek égbe szökő hegyek, jelentős domborzati különbségek. A sziget lakossága mindössze 350 ezer fő. A máltai polgárok egykori arab, spanyol, szicíliai és angol szigetlakók keveredéséből született közösség leszármazottai.

Az ország a mezőgazdaságon kívül főként turizmusból és hajózásból él. Az ország hivatalos nyelve az angol mellett a máltai, ami spanyol, olasz és angol hatást tükröző arab származású nyelv.





A Máltai Köztársaság fővárosa, La Valletta nevét a johannita lovagrend egykori nagymesteréről, Jean Parísot de la Vallette-ről kapta, aki a törökök kiűzését követően a város rekonstrukciós munkálatait irányította. A mai polgárok azonban csak “Il-Belt”-ként emlegetik, ami annyit jelent: a város. La Valletta gyönyörű barokk építményeiről, erődjeiről és hatalmas kőfalairól híres. A város főutcája a Kingsway, amivel párhuzamosan fut a híres Strait Street, az egyetlen út, ahol a lovagok egykor párbajt vívhattak. Hajdanán itt alakították ki a vöröslámpás negyedet, ahol olcsó éttermek és utcalányok várták az ide érkezőket.





La Valletta büszkeségei közé tartoznak gyönyörű templomai és palotái, ezek között is kiemelt helyen szerepel a Gerolamo Cassar tervei alapján a XVI század második felében épült Szent János székesegyház, valamint a szintén ebből a korból származó nagymesteri palota. A kasztíliai lovagok XVIII századból származó szállása, az Auberge de Castille jelenleg a miniszterelnök rezidenciája. A város kikötője, Grand Harbour akár 300 ezer tonnás hajók befogadására is alkalmas.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top