Szabadidő

Mísia koncert a Millenárison

Fado zene Portugáliából. Aki egyszer hallotta a keserédes dallamokat, sose felejti el. Mísiát most élõben is hallhatod a Millenáris Teátrum színpadán március 25-én, 8 órakor.

A portói születésű énekesnő Mallarmé múzsája, Picasso és Proust barátja, a híres Misia Sert után vette fel előadói nevét. Művészcsaládból származik – nagyanyja táncos, édesanyja balett-táncos volt -, így ő is értelemszerűen a művészetek felé fordult, s régi vágyának hódol, amikor azt az erőteljes és intenzív nosztalgikus-elégikus műfajt képviseli, amit fadónak neveznek.

De mi is az a fado? Honnan is származik?
Több elmélet létezik erre, de abban minden kutató egyetért, hogy ez a műfaj több évszázaddal ezelőtt keletkezett.

Portugália mindig is a különböző kultúrák találkozásai pontja volt, s ma is az. A legközismertebb elmélet szerint a móroktól származik a lisszaboni fado, amely a keresztények térhódítása után is tovább élt – ezzel magyarázható melankolikus- szomorkás jellege. Mások szerint a brazil rabszolgák zenéjéből, a lundumból eredeztethető, amit 1822 körül a hazaérkező tengerészek hozhattak be Portugáliába. Egy másik teória szerint a fado eredete a középkorra nyúlik vissza, a trubadúr-ének és az udvari bolondok énekeinek idejéhez.

Bár a fado ma a portugál nemzet egyik szimbóluma, semmiképpen nem nevezhető népdalnak, az igazsághoz talán akkor járunk a legközelebb, amikor azt állítjuk, hogy a fado gyökerei a lisszaboni, portói és coimbrai folklórban erednek, de a műfaj mindenképpen kiérdemelte a portugál lélek kifejezője címet.

A különleges hangú és előadásmódú énekesnő, Mísia ragaszkodik a fado hagyományaihoz, de egyben meg is újítja azokat: új irodalmi referenciákkal gazdagítja híres versek feldolgozásaival vagy kortárs művészek számára írt műveivel.

Mísia élőben először március 25-én este 8-kor találkozik magyar rajongóival a Millenáris Teátrum színpadán, s CD-i, valamint a kritikák alapján ez a koncert különleges élmény lesz a zeneszerető- és értő közönség számára!

Képek az énekesnőről>>

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top