nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Sophia Loren

A szexszimbólum Sofia Scicoloneként Rómában született 1934-ben. Õ és édesanyja Nápoly háború sújtotta nyomornegyedében élt. 14 évesen elkezdett szépségversenyekre járni, késõbb modell lett, közben több kis szerepet is eljátszott filmekben.
NLCafé
f Ajánlom




Végül megnyert egy római szépségversenyt, aminek köszönhetően egy producer szerződtette. Ő segítette tovább, órákra járatta és kisebb szerepeket szerzett neki. 1951-ben az Anna című nagy sikerű filmben Sofia Lazzaroként jelent meg, majd az 1952-es La Favoritaban játszotta első nagy szerepét, immár Sophia Lorenként. Az 1950-es évek közepére Olaszország szexszimbólumává avanzsált, de nemzetközi hírnévre csak a L’Oro di Napoli révén tett szert, ami ugyan rossz kritikákat kapott, de őt felkapta a sajtó.

Az 1955-ös La Donna del Fiume-t már kiadták Amerikában és Angliában is. 1957-ben Mexikóban hozzáment Pontihoz, ügynökéhez. Karrierje sínen volt, legjobb színésznőként díjazták az 59-es Velencei Filmfesztiválon. Az 1961-es La Ciociara-ban Jean-Paul Belmondo oldalán játszott, amiért az Oscar-kiosztáson és Cannes-ban is megjutalmazták. Bár a nézők szerették, több filmje mégis megbukott az Államokban. Ennek ellenére 1969-ben megkapta a legnépszerűbb női csillag díját. 1979-ben kiadta önéletrajzát, amiből egy év múlva filmet készítettek. Ezután négy évig nem lépett kamerák elé, ehelyett könyvet írt a szépségápolásról, és saját parfümöt adott ki. 1994-ben visszatért a filmvászonra, majd 1997-ben a Soleil című dokumentumdrámában láthattuk. 1991-ben életmű-Oscart is kapott.
Megosztás Facebookon