Szabadidő

”Amikor elkezdtük a filmet, Lara Croft még sehol sem volt”

Le Meridien Hotel, délelõtt. Kávé, üdítõk, sütemények, profi szervezés. A sajtómunkások bemennek, kérdeznek, majd kijönnek. Andy Vajna mesél a filmrõl, Irakról és arról, hogy egyszer talán Arnold Schwarzenegger lehet az USA akárhányadik elnöke.





A Terminátor filmbeli ellenfele egy szuperintelligens robotnő, aki sokak szerint emlékeztet egy rendkívül népszerű videojáték főhősnőjére, Lara Croft-ra. Miért pont egy női karakterre esett a T-X megformálása?

Amikor elkezdtünk dolgozni a filmen, Lara Croft még sehol sem volt. A T-X azért lett nő, mert egyszerűen érdekesnek találtuk, hogy egy női robot küzd egy férfi robottal. Azt gondoltuk, hogy ez jól kifejezi a nemek harcát. Másrészt nagyon izgalmas, hogy Arnoldnak egy erősebb, intelligensebb, gyorsabb női robottal kell felvennie a harcot. Szerintem a T-X a legjobban sikerült karakter a filmben. De hogy valóban így van-e, azt inkább döntsék el a nézők.







Hogyan válogatták ki Kristanna Lokent a női álca mögé bújt gyilkológép szerepére?

 

Körülbelül tízezer színésznőt néztek meg nyolc országból és az USA-ból. Kristanna már az elején bekerült az első körbe. Ő volt az egyetlen, aki vette a fáradtságot, és még a válogatás előtt elment egy pantomimtanárhoz, gyakorolni a robotszerű gesztusokat, mozgásokat. Ha belegondol, ez egy rendkívül nehéz színészi feladat, hiszen el kellett nyomnia az ösztönös érzelmi reakcióit. Úgy érzem, ő tökéletes választás volt.


Mekkora volt a T3 költségvetése, és mekkora bevételt ért el az USA-ban az első héten?






Engedje meg, hogy visszakérdezzek: mennyi Magyarországon egy mozijegy? 1000 Ft? Merthogy ennyibe került a film – a nézőknek. De komolyra fordítva a szót: a Terminator 3-nak pontosan annyi volt a költségvetése, mint a hasonló kategóriájú akciófilmeknek. Szóval nem egy Titanic, amelynek a költségvetése 280 millió dollárt emésztett fel. Egyébként a T3 Amerikában 85 millió dollárt bevételt ért el az első héten. Jelenleg pedig világszerte 350 milliónál tartunk, úgy, hogy 18 országban – közöttük Olaszországban, Magyarországon – még nem mutatták be a filmet.


Mi volt a legnehezebb a T3 forgatásában?

Nagyon nehéz volt megtalálni az egyensúlyt a történet és a látvány között. Azt akartuk, hogy a közönség élvezze a filmet, és ne tekintse pusztán egy folytatásnak, ami nem képes újat mondani az embereknek. Minden trilógiában az a nehéz, hogy másként mondjunk újat, de mégis a régi érzelmeket, élményeket idézzük fel a nézőkben. Nekem tetszett a film, mert szerintem sikeresen ötvöztük a Terminátorhoz fűződő régi élményeket az új történettel, szereplőkkel, látvánnyal. És persze a rendező is új.








Miért bízták a harmadik rész elkészítését egy viszonylag ismeretlen rendezőre, Jonathan Mostow-ra, és nem James Cameron-ra, aki a Terminator első két részét rendezte?

Ez egy érdekes kérdés. Arnold Schwarzenegger, akinek alighanem a Terminátor az élete legnagyobb alakítása, a végsőkig ragaszkodott James Cameronhoz. Eredetileg mi is azt szerettük volna, ha ő rendezi a filmet. Megmozgattunk mindent követ, kértünk, könyörögtünk neki, de Jim végül is nemet mondott. Ő tudja miért.


Ön tudja, hogy Cameron miért mondott nemet?

Hát azért, mert akkora az egója, mint egy ház. Tudja, belementünk egy játszmába, amelynek az volt a tétje, hogy a Terminátor 3 elkészüljön-e vagy sem. Pedig ebből a szempontból Arnold volt a döntő tényező, és nem Cameron. Hiába ő találta ki az egészet, hiába ő az agytröszt, azért a nézők szemében Arnold a Terminátor. Ezután döntöttünk úgy, hogy ha Arnoldnak is tetszik a forgatókönyv és a rendező, akkor Mostow fogja megcsinálni a filmet.








Hogyan fogadták a kritikusok a Terminátor 3-at?

Nagyon jól fogadták. Előtte egy kicsit izgultunk, mert … tudja ez nem olyan film, ami a kritikusoknak szól. Egyébként most fejeztük be a világturnét, és érdekes módon mindenütt jól reagáltak a filmre. Még Angliában is, ahol pedig a legcinikusabb a sajtó. Ott minden gátlás nélkül képesek ízekre szedni bármilyen produkciót.


A film digitális vizuális effektjeinek az elkészítésében egy magyar csapat is részt vett. Hogyan került a képbe a Digic Pictures?

Nem titok, hogy a fiúk a magyarországi szotverfejlesztő cégem révén kerültek kapcsolatba Hollywoodal. A rendező nem volt megelégedve az egyik jelenet trükkjeivel, és próbaképpen elkészítetettett velük egy számítógépes animációt. Mivel ez jobban sikerült, mint az eredeti, innentől kezdve könnyű dolguk volt.





Lesz-e Terminator 4 Arnold Schwarzenegger nélkül?

Azt hiszem, hogy a Terminátor trilógia világsikere bebizonyította, hogy Arnold és a Terminátor összetartozik. Jelenleg azon dolgozunk, hogy közösen kitaláljuk a Terminátor jövőjét, amely nagyon sok dologtól függ. Ha például Arnold kormányzó lesz, akkor nem valószínű, hogy lesz film. Legalábbis a régi Terminátor-sztori lezárul, és ki kell találni, hogy miként folytatódjon a történet.


Ön szerint egy napon Arnold Schwarzenegger lehet az USA elnöke?

Ezt még korai megítélni. Egyelőre meg kell nyernie az október 7-i kaliforniai kormányzói választást. Ő ezt nagyon szeretné, mert számára ez egy hatalmas kihívás. Gondoljon bele: harminc évvel ezelőtt, egy ausztriai srác, szegényen, nyelvtudás nélkül megérkezik Amerikába. Az akcentusa miatt például a „Conan, a barbárt” szinkronizálni kellett. Számomra nagyon tisztelnivaló, hogy azóta ilyen karriert futott be. Arnold ma már jóval több, mint pusztán egy színész. Ő nagyon ügyesen használja azokat a lehetőségeket, amiket Amerika nyújt és nyújtani fog neki.


A Terminátor Irakot is megjárta. Hogyan fogadták Schwarzeneggert a katonák?

Nagyon nagy sikere volt. A katonaság jelezte, hogy szívesen vendégül látnának minket, mivel a Terminátor a kedvenc filmjük. Kuvaitból repülőn átvittek minket Bagdadba. Az egész olyan volt, mint egy film. Bagdadban még minden nagyon képlékeny, sok a nehézség, de azt hiszem az ország jó úton van. Én úgy érzékeltem, hogy az irakiak többsége szereti az amerikaiakat. Ugyanakkor világos, hogy negyven évnyi diktatúra után, a változás nem egyik napról a másikra fog bekövetkezni.








Jelenleg Evermere címmel, egy sci-fi thrilleren dolgozik. Mit kell tudni a filmről?


Az Evermere egy trilógia első darabja, amelyet Mario Kassarral együtt készítünk. Már megvan a rendező is, John Herzfeld. A film alapötletét tekintve kicsit emlékeztet a Harry Poterre, egyébként teljesen eredeti alkotás: gyerekszemszögből mesél el egy tudományos-fantasztikus történetet. Remélem jövőre már elkezdhetjük a forgatást.


Ha az nlc@fe olvasói meghallják az Ön nevét, akkor – a Terminátor mellett – sokaknak egy fiatal magyar színésznő neve is beugorhat …

Hát igen. A személyes életem mindig beugrik valahogy. De sajnos ki kell ábrándítanom: a privát életem privát.


Értem. Igaz-e, hogy Dobó Kata fogja alakítani a Miniszter félrelép amerikai verziójának főszerepét?

A Miniszter félrelép-ről egyelőre csak annyit árulnék el, hogy mivel a női főszerep Dobó Katára lett kitalálva, és a film amerikai rendezőjének, Hugh Wilson-nak is nagyon tetszett az alakítása, nagy valószínűséggel ő fogja majd megkapni a szerepet. És ha minden jól megy, akkor már az év eleje előtt el tudjuk kezdeni a forgatást.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top