Szabadidő

Jón-szigetek

Görögország nyugati partján fekvõ szigetcsoport a Jón-szigetek. A Jón-szigetek elnevezés abból ered, hogy a Földközi-tengernek ezt a részét Jón-tengernek nevezik. A szigeteket Hétszigetnek is hívják, mivel a csoport hét szigetbõl áll.

Korfu

A szigetcsoport legészakibb és egyben legszebb tagja Korfu, melyet a görögök Kerkiraként emlegetnek. Ez a turisták egyik legkedveltebb helye, mivel a mai napig megőrizte természet adta jellegét: a sűrű, üdezöld erdőket, tenger felé lejtő dombokat és hegységeket (pl. a sziget északi részén a Pantokraton-hegység). Már a felsorolásból is látható, hogy mennyire változatos tájra érkezhetünk, nem beszélve eldugott kis öbleiről, homokos és kavicsos partszakaszairól és mélykék tengervizéről. Az évszázados velencei uralom hatása a mai napig tetten érhető, az olaszos hangulat talán még erősebben is érezhető, mint a görög. Ez is hozzájárul a sziget nagy népszerűségéhez. A hely nem csak a kirándulás szerelmeseinek ideális, hanem azok számára is, akik szeretnek érdekességeket, nevezetességeket megtekinteni, hiszen itt található Sissy, Erzsébet királyné palotája, az Achilleon, és a paleokastritsai öbölnél lévő kolostor.

Paxi

A Korfutól délre legközelebb eső sziget Paxi, melyet eddig nem nagyon fedeztek fel a magyar turisták. Egy kis és varázslatos szépségű szigetecske ez, fehér homokkal fedett csodálatos partokkal, tiszta vizével, kis öbleivel, tengeri barlangjaival.

Lefkada

Délre továbbhaladva jutunk Lefkada szigetéhez, ahol szintén gyönyörködhetünk a természet szépségeiben. Hegyvidékes, dús növényzettel borított tájai teszik ennyire megragadóvá. Nyugati oldalán hosszú homokos partokat találunk, a víz mindenhol mélykék. A keleti part közelében fekszik a híres Scorpio-sziget, amely az Onassis család tulajdona. Híres velencei erődje és phaneromeni kolostora különleges hellyé teszik. A sziget fővárosa színes faházairól nevezetes. Érdemes azt is megemlíteni, hogy kocsival is könnyen megközelíthető, hiszen összeköttetésben áll a szárazfölddel.


Ithaki

Következő megállónk Ithaki szigete, melyet a világon Odüsszeusz hazájaként ismernek. A sziget nyugati oldala sziklás, ellentétben keleti oldalával, amely lágyan ereszkedik a tengerbe.


Kefalonia

A Jón-szigetek legnagyobbika, melyet a kontrasztok szigetének is neveznek, hiszen megtalálhatók itt a római, velencei és bizánci stílus elemei is.


Zakynthos

A csoport utolsó, közelben lévő tagja Zakynthos. A többi szigethez hasonlóan ennek is a szárazföldhöz közeli partja homokos, a nyugati oldalon lévő öblöket meredek sziklafalak veszik körül, így ezek csak kis hajókkal megközelíthetők. A laganasi öbölben gyakran megfordul az egyébként ritkán látható mediterrán teknős, a nevezetes Caretta- Caretta. Szintén ezekhez a szigetekhez tartozik a Peloponnészosz déli csücskéhez közeli Kythira is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top