Szabadidő

Karlovy Vary

A legenda szerint IV. Károly véletlenül szerzett tudomást Karlovy Varyról, amikor egyik vadászkutyája beleesett a forró gyógyvízbe. Már a 19. sz. elõtt is nagy híre volt mint Karlsbadnak, Európa egyik legdivatosabb fürdõvárosának.




Itt gyógyíttatta magát Goethe, Marx, II. Sándor cár, Brahms, Liszt Ferenc, Arany János, aki még a Toldi szerelmébe is beleszőtte a “hévvíz” legendáját.

A város szűk, erdős völgyben fekszik. Ha az ember végigsétál az oszlopsoros épületek, pompás kertek előtt, máris megérzi a békebeli hangulatot.






A Jurij Gagarin ivócsarnokban megkóstolhatjuk a gyógyvizet, válogathatunk a helyi Moser üveggyár híres cseh kristályai között, és ha túlságosan csendesnek, álmosítónak találjuk itt az életet, nekivághatunk a környékbeli hegyeknek. Szinte lépten-nyomon hangulatos kis vendéglőkbe botlunk.





Ha van elég időnk, érdemes egy-két napot eltölteni a kellemes, század elejei hangulatot árasztó fürdővároskában, ahol egykor talán még dédanyáink is napernyős sétát tettek.
Híresek a szállodák konyhái itt, főleg a Centrálé (élő zenére táncolni is lehet) vagy a Moskváé.
Az éjszakai élet is ezekben zajlik, bármelyikükbe betérhetünk éjfél után is egy pohár innivalóra. Nem mehetünk el Karlovy Varyból úgy, hogy ne kóstolnánk meg likőrkülönlegességét, a Becherovkát.





Ha itt akarjuk tölteni az éjszakát, szállást előre kell foglaltatnunk, kiváltképp nyáron – a Cedok-irodák segítségünkre lesznek. Cedok-irodát találunk a Trziste utca 23.-ban (tel.: 27798). Itt a színházzal, koncerttel és a nemzetközi filmfesztivállal kapcsolatosan is kapunk információt.

Vonat: nem ajánljuk a vasúti közlekedést, mert indokolatlanul hosszú és nehézkes. Jobb az autóbusz! Busz: rendszeres járatok indulnak a Florenc metróállomástól. Utazási idő kb. 3 óra. Autóval: 6-os autópálya, Prágától nyugatra, 120 km.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top