Szabadidő

Vízcseppek a forró kövön

A helyszín Németország, a kor a ‘70-es évek. A felkavaró drámában a legintenzívebb érzelmek csapnak össze két férfi és két nõ között, amúgy Fassbinder-módra.




Az ötvenes éveiben járó kereskedelmi ügynök, Léopold, megismerkedik a tizenkilenc éves Franzzal. Meghívja magához, ahol egy szerelmi történet kezdődik köztük. Franz Léopoldhoz költözik. Egy napon azonban bekövetkezik egy apró, jelentéktelen dolog, amelyben nem jutnak dűlőre. Ettől kezdve már nincs többé közös “mi”, csak az eltérések léteznek.





A zárt térben játszódó, fojtó hangulatú abszurd melodráma olyan különös, mint a címe ígéri. Nem véletlenül idézi fel bennünk Fassbinder világát, kedvelt témáit: a homoszexualitást, a másikon való uralkodást és a szadomazochista kegyetlenséget egy párkapcsolaton belül. A film forgatókönyvét François Ozon ugyanis a német rendező egy fiatalkori drámája nyomán írta, amely eddig nem került vászonra.





Az egy lakásban játszódó, felvonásokra tagolt történet igazi kamaradarab. Talán éppen ettől lehet benne olyan erős a feszültség, hogy szinte lélegzetvisszafojtva várjuk azt, amiről tudjuk, hogy nem fog megtörténni, ami nem történhet meg. Az igazi fassbinderi történet méltán nyert el rangos filmdíjakat, ha nem is való mindenkinek, hiszen a homoszexualitás képeinek kendőzetlen ábrázolása bizony sokak gyomrát megfekszi. Ne adjuk fel mégsem, érdemes végignézni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top