Szabadidő

Toulouse-Lautrec

100 évvel ezelõtt halt meg Henri de Toulouse-Lautrec, a francia festõ és grafikus, aki a posztimpresszionizmus egyik legkiemelkedõbb mestere.




Legkülönösebb, mozgalmaktól és csoportosulásoktól független művészegyéniség. A Toulouse hercegek leszármazottja volt. Szülei unokatestvérek voltak, így nem véletlen, hogy Henri testi és lelki fogyatékosságokkal jött a világra. Gyermekkori balesetei miatt egész életére nyomorék lett mindkét lábára. Párizsban tanult, majd 1885-ben a Montmarte-ra költözött, s ott élt haláláig. Önpusztító életet élt, s emberi tragédiáját döbbenetes kifejezőerővel vitte át képeire. Rendszeres vendége volt a mulatóknak, kávéházaknak, bordélyoknak, a Moulin Rouge-nak, és festményeinek szereplői is a kor divatos táncosai, énekesei, kurtizánjai.





Plakátjaival ő teremtette meg a modern plakátművészetet. Leghíresebb festményei az Yvette Guilbert, A Moulin Rougeban, a Szeparé a „Döglött patkány”-ban, a Szalon a Rue des Moulins-ben és az Orvosi vizit a Rue des Moulinesben. Művészete óriási hatással volt a későbbi expresszionista törekvésekre, elsősorban Picassórra. A budapesti Szépművészeti Múzeum plakátjainak, rajzainak és litográfiáinak igen gazdag gyűjteményét őrzi, s ott van Ezek a hölgyek című festménye is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top