Szabadidő

A nap menüje (09. 07-08.)

A hétvégi menünk elsõ fogása zöldborsóleves, másodiknak háromszéki töltött sertésbordát ajánlunk petrezselymes vajas burgonyával. A desszert cseresznyés joghurtos torta.

Zöldborsóleves






  5  

Hozzávalók


  • 1000 g friss zöldborsó, vagy 500 g konzerv
  • 30 g olaj, vagy zsír
  • 30 g liszt
  • 5 g cukor
  • 1 csomó petrezselyemzöld
  • 2 g fűszerpaprika
  • 40 g só

    Elkészítés

    A zöldborsót zsiradékon kevés víz hozzáadásával puhára pároljuk. Amikor megpuhult, hozzáadjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet, rászórjuk a lisztet, lepirítjuk, és megszórjuk fűszerpaprikával, csontlével felöntjük. Ezek után ízesítjük sóval és kevés cukorral, majd kiforraljuk.
    Közvetlenül tálalás előtt főzzük a levesbe a csipetkét vagy vajasgaluskát.


    Háromszéki töltött sertésborda petrezselymes vajas burgonyával







      2  
    Hozzávalók


  • 600 g sertés rövidkaraj
  • 100 g sümegi sonka
  • 100 g trappista sajt
  • 100 g gomba
  • 2 tojás
  • 100 g liszt
  • 150 g zsemlemorzsa
  • 3 dl olaj

    Elkészítés

    A nyolc szeletre szeletelt rövidkarajt húsverővel kiverjük, sózzuk,
    a széleket késsel bevagdaljuk. Négy szeletre rátesszük a sümegi sonkát, a trappista sajtot, a szeletelt konzerv gombát, a hús szélét megkenjük tojással, ráhelyezzük a másik hússzeletet, enyhén összeütögetjük húsverő kalapáccsal. Tejből, tojásból, lisztből, sóból panírt készítünk.
    A töltött húst lisztbe, majd a tojásba, utána zsemlemorzsába mártjuk, és serpenyőben, bő olajban szép pirosra sütjük. Kivesszük az olajból, lecsöpögtetjük, és azonnal, forrón tálaljuk petrezselymes vajas burgonyával.







      3  
    Petrezselymes vajas burgonya

    Hozzávalók:

  • burgonya
  • 150 g vaj
  • zöldpetrezselyem


  • Elkészítés

    A burgonyát egyenletes kockákra daraboljuk, és annyi hideg vízben, hogy ellepje – a vizet megsózva -, fedő alatt puhára főzzük. Leszűrjük, tálra helyezzük. Az olvasztott vajban a finomra vágott petrezselyemzöldet megfuttatjuk, és hozzákeverjük a megfőzött burgonyát.


    Cseresznyés joghurttorta






      4  


  • 1 kerek piskótalap
  • 6 dl joghurt
  • 400 g magozott cseresznye
  • 8-10 evőkanál cukor
  • 3 dl tejszín
  • 20 g zselatin
  • 1 csomag piros tortazselé
  • 100 g mandulastift

    Elkészítés

    A magozott cseresznyét szitába rakjuk, tálba csöpögtetjük. A joghurtot cukorral, a cseresznye levével és a gyümölcs harmadával összeturmixoljuk. Fakanállal óvatosan kevergetve összeforgatjuk a habbá vert tejszínnel, majd hozzákeverjük a kevés meleg vízben feloldott zselatint. A tortalapot csatos tortaformába tesszük, azután ráöntjük
    a joghurtos masszát. Miután hűtőbe téve megszilárdul, a tetejét megrakjuk kimagozott cseresznyeszemekkel. A tortazselét elkeverjük cukorral, apránként 2 dl vizet adunk hozzá, és folyamatosan kevergetve forrásig főzzük. Miután kissé kihűlt, a torta közepétől kiindulva
    a gyümölcsökre öntjük. Teljes dermedés után kivesszük a formából, és mandulával panírozzuk körbe az oldalát.

    Jó tanács

    Ha a cukrot édesítőszerrel pótoljuk, fogyókúrázóknak és cukorbetegeknek is elkészíthetjük ezt a desszertet. A piskótalapot három tojásból házilag is megsüthetjük.
  • Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

    Címlap

    top