Szabadidő

Vendégségben a Királyi Fõszakácsnál

A sióagárdi Leányváron, a Margit Pincében, királyi lakoma vendégei lehetünk. Vendéglátónk, Faddi Varga János ugyanis személyesen a Királyi Fõszakács – azaz a Királyi Szakácsverseny gyõztese!

A Szekszárdtól 6 kilométerre elhelyezkedő Sióagárd messze földön híres pincefalujáról, vendégváró borosgazdáiról és halászléfőző tudományáról. A falu előtt magasodó Leányvár évezredek óta lakott terület, az alatta összefolyó Sió és Sárvíz bőkezűen kínálta a természet ajándékait – halat, vadat, jó földeket.

A kulináris élvezetek után vendéglátóink bemutatják a maguk, pontosabban Veronika asszony gyűjtötte helyi néprajzi örökséget, a régi viseleteket, zenei és népköltészeti kincseket. Leányvár nagy ünnepe minden évben az Országos Halászléfőző verseny, amikor a pincefalut és környékét belengi a halászlé finom illata, a pincéknél népzene szól, a férfiak – borozgatás közben – bordalokat énekelnek a diófák alatt.

Ízelítő egy királyi lakomából



Étkek, melyek elöl járulnak

• Kárász éles lével

• Tárkonyos üstöny

• Ökörnyelv mondolatormával

• Halsaláta gyümölcsbe béleléve

Következnek immár a meleg étkek

• Juhhús újságban

• Sodrott hús

• Köleskása leizzasztva

• Nyúlfi fokhagymával, tejfölös lével 

A sültek következnek

• Őzpástély tésztában sütve, csipkesásával

• Ropogós harcsafiak fűszerszámokkal

• Hétfüves tyúkfi megtöltve

• Malacznak az bűrében csinált étek

Étek végi fogások

• Beatrix kalácsa

• Királynősajt

• Vargabéles

• Friss idény-gyümölcsök

• Királyi italok: tízféle bor, borpárlatok, márcok

Jó étvágyat!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top