Szabadidő

A Szent Gaál Kastély és Borház

Magyarország eddig még felfedezetlen, elbûvölõ helyei közé tartozik Zomba-Szentgálszõlõhegyen a Szent Gaál Kastély és Borház, mely Tolna megye székhelyétõl, a Kadarka városától Szekszárdtól, mindössze 12 km-re fekszik.





A dombokkal övezett táj érintetlen varázsa, tiszta levegője, zavartalan nyugalma méltán hódítja meg az idelátogatókat.  Az eredetileg magtárnak épített épületet az 1920-as évek elején a Komlósi család vette meg és alakítatta át kastéllyá. A középbirtokos család 500 hektár területen nagy hozzáértéssel mezőgazdasággal és állattenyésztéssel foglalkozott. A II. világháborút követően a birtokot a kastéllyal együtt államosították.

Az idők folyamán erősen lepusztult épületet 1995-ben vásárolta meg az Aliscavin Borászati Rt. A vállalkozás főrészvényese a Kanadából hazatelepült Kovács család. Kovács József vezetése alatt a részvénytársaság a minőségi palackos borok értékesítése mellett a borturizmus fejlesztését tűzte ki céljául.





A 2000. év novemberében megnyitott kastélyszállót – külsőleg – teljesen az eredeti formájában építettek újjá. Az épület belső egyedi kialakítását a századforduló igényes polgári bútorai teszik még elegánsabbá. A családias kastély szobái domináns, egyedi színeket- és neveket kaptak, úgymint: kadarka, paprika, vadász napsugár, arany, kukorica, őszirózsa. Nagyterme 50 fős rendezvények fogadására is alkalmas.

A 3 hektáros parkban épülő látványtóba épített kis fürdőmedence, a meleg nyári napokon áll a vendégek rendelkezésére. Igazi kuriózum a kastély szomszédságában, egy közel 100 éves épületben kialakított barrique borház, melynek egyik felében több mint 700 hektoliter borkülönlegesség érlelődik, másik részében egy modern szőlőfeldolgozó kezdi meg működését az idei ősztől. Ugyanebben az épületben kaptak helyet a “kandalló” és a “barrique” kóstolótermek, ahol akár ízletes ételek mellett elevenítik föl a kulturált borkóstolás, csaknem feledésbe merült ceremóniáit.







Fakultatív programajánlat

• Sióagárd: leányvári pincefalu (5 km)
• Szekszárd: kulturális és szabadidő ajánlatok – múzeumok, kiállítások, mozi, színházak – pl. Deutsche Bühne (12 km)
• Sötétvölgyi halastavak (12 km)
• A Gemenci erdő gazdag növény- és állatvilága (25 km)
• Decs Faluház, sárközi folklór program (25 km)
• Dombori fürdő telep (30 km)


Érdeklődni lehet:
Tel / Fax: 00/36 74/412-828, 413-384, 431-256, 06/30 310-6522
Pf.: 7101 Szekszárd, Pf.135.
e-mail: avin@terrasoft.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top