Szabadidő

A nap menüje (09. 03.)

Mai menünk elsõ fogása csipetkés gulyásleves, másodiknak pulykás, zöldséges tésztát ajánlunk.

Csipetkés gulyásleves

Hozzávalók:






  2  


  • 500 g marhahús

  • 50 g vöröshagyma

  • 5 g fűszerpaprika

  • 50 g zöldpaprika

  • 50 g paradicsom

  • 250 g burgonya

  • 120 g liszt

  • 1 db tojás

  • 40 g só

    Elkészítése:

    A megmosott és kockákra vágott marhahúst (csontjával együtt) lábosba rakjuk, és teszünk közéje egy nagy, vékony szeletekre vágott hagymát. A lábost a tűzre helyezzük, hogy a hús a saját levében párolódjon. Ezután felöntjük annyi vízzel, amennyiből elegendő levest kapunk. Amikor a hús puhulni kezd, beletesszük a kockára vágott burgonyát, a paradicsomot és a paprikát, majd belefőzzük a csipetkét. Együtt készre főzzük, forrón tálaljuk.


    Pulykás, zöldséges tészta






      3  


  • 200 g száraztészta (pl.: masnitészta)

  • 400 g pulyka apróhús

  • 150 g zöldborsó

  • 1 csomag leveszöldség

  • 300 g gomba

  • 1 kis fej vöröshagyma

  • 2 tojás

  • 100 g reszelt sajt

  • 1,5 dl tejföl



  • fehérbors

  • szerecsendió

  • margarin

    Elkészítése:

    A tésztát sózott vízben kifőzzük, majd leszűrjük, lecsöpögtetjük. A borsót és a felkarikázott leveszöldséget enyhén sós vízben megfőzzük, leszűrjük. Közben a pulykahúst vékony csíkokra vágjuk, és kevés felhevített margarinon megsütjük, sóval, borssal, finomra vágott petrezselyemzölddel fűszerezzük. A visszamaradt zsiradékban megpirítjuk a lereszelt hagymát, majd rátesszük a gombát, és megpároljuk. A tojások sárgáját sóval, fehérborssal, szerecsendióval fűszerezve összekeverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt és a reszelt sajtot. Ebbe a tojásos, tejfölös, sajtos keverékbe belekeverjük a tésztát és a zöldségeket. Utoljára a habbá vert tojásfehérjét forgatjuk óvatosan bele, majd hideg margarinnal kikent tűzálló edénybe rétegezzük a zöldséges tésztát, közé tesszük a húst, és előmelegített sütőben addig sütjük, míg szép piros lesz a teteje.

    Jó tanács:

    Így elkészítve önálló fogásként tálaljuk, de ha kihagyjuk belőle húst, és csak gombával készítjük, akkor vegetáriánusoknak is kínálhatjuk, vagy köretként is adható húsételek mellé.
  • Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

    Címlap

    top