Szabadidő

A nap menüje (08. 31.)

Mai menünk tyúkhúsleves, második fogásként rántott csirke, amihez görög salátát ajánlunk köretként és savanyúságként egyaránt.

Tyúkhúsleves

Hozzávalók







  2  

  • 1500 g tyúk

  • 150 g sárgarépa

  • 120 g petrezselyemgyökér

  • 80 g zellergumó

  • 50 g vöröshagyma

  • 100 g kelkáposzta

  • 50 g gomba

  • 100 g kelvirág

  • 2 gerezd fokhagyma

  • 1 cs. petrezselyemzöld

  • egész bors, só

  • 120 g csigatészta

    Elkészítés

    Megtisztítjuk a zöldségeket, a hagyma héját rajta hagyjuk, csak jól megmossuk. A tyúkot hideg vízben feltesszük főni, úgy, hogy a víz 4-5 ujjnyira ellepje. Megsózzuk, lassan felforraljuk, majd a folyadék felszínén összegyűlt habot gondosan leszedjük. Ezután hozzáadjuk a zöldségeket, a vöröshagymát, fokhagymát, egész borsot, és lassan, egyenletesen főzzük. Közben forrásban lévő sós vízben főzzük ki a csigatésztát, a petrezselyemzöldet vágjuk finomra.

    A kész levest a tűzről levesszük, “pihentetjük”, kiszedjük a zöldségféléket, kiemeljük a tyúkot, majd feldaraboljuk: a tyúkot negyedekre, a zöldséget kis hasábokra. A levest, merőkanállal merve, levesszűrőn átszűrjük. A feldarabolt tyúkot levesestálba helyezzük, rátesszük a felszeletelt zöldségeket és a megfőtt csigatésztát. Rámerjük a forró levest, és meghintjük a finomra vágott petrezselyemzölddel.


    Rántott csirke

    Hozzávalók







      3  


  • 1000 g csirke vagy 8 db csirkecomb

  • 2 db tojás

  • 200 g zsemlemorzsa

  • étolaj

  • 80 g liszt

  • 1 cs. petrezselyemzöld



  • Elkészítés

    A megtisztított csirkét nyolcadoljuk (a combokat az ízületnél bevágjuk, hogy könnyebben átsüljön), megmossuk, ruhával leszárítjuk. Sózzuk, máját, zúzáját a szárnya közé tesszük (háromszög alakot formázva). Ezután a húsokat vagy a combokat bundázzuk: lisztbe, felvert egész tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk. Bő, forró olajban lassan, szép világosra sütjük. A sütési idő kb. húsz perc.

    A zöldpetrezselymet megmossuk, megszárítjuk konyharuhán, majd szűrőbe tesszük és forró olajba mártjuk pár másodpercre, és a feltálalt csirkére szórjuk. Forrón szervírozzuk, zsírban sült hasábburgonyát adunk mellé. Tavasszal és nyáron bármilyen friss saláta illik hozzá.


    Görög saláta

    Hozzávalók:







      4  

  • 3-4 db nagyobb paradicsom

  • 1 kígyóuborka

  • 2 fej lilahagyma

  • pár szem olajbogyó

  • 250 g feta sajt

  • olivaolaj

  • oregánó



  • borecet

    Vágjuk fel az uborkát vastagabb szeletekre, így nem engedi ki a levét. A paradicsomot 4-5 darabra, a hagymát pedig karikákra. Rakjunk mindent egy tálba, sózzuk meg és hintsük meg oregánóval. Ezután öntsünk rá olivaolajat, ízlés szerint egy kis borecetet, adjuk hozzá az olajbogyókat és a fetadarabokat! A végén ismét hintsünk rá egy kis oregánót.

    A saláta titka az, hogy nem szabad hagyni az ízeket összeérni, ezért ajánlatos tálalás előtt elkészíteni!
  • Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

    Címlap

    top