Szabadidő

A nap menüje (08. 30.)

Mai menünk szárnyasaprólékleves, második fogásként töltött paprika, és végül csokoládés croissant.

Szárnyasaprólékleves

Hozzávalók







  2  

  • 800 g csirkeaprólék

  • 1 db tyúkhús leveskocka

  • 150 g sárgarépa

  • 100 g petrezselyemgyökér

  • 80 g zellergumó

  • 30 g gomba

  • 40 g karfiol

  • 50 g kifejtett zöldborsó

  • 40 g zsiradék (vaj vagy margarin)

  • 1 cs. petrezselyemzöld

  • őrölt fehérbors, só


    Elkészítés

    Az aprólékot egyforma darabokra vágjuk, vigyázva arra, hogy ne legyen szilánkos a csont, megmossuk. A zsiradékot felolvasztjuk, hozzáadjuk a feldarabolt aprólékot, és a leveskockát, borsozzuk, majd vigyázva megsózzuk (a leveskocka is sós!). Kevés vizet adunk hozzá, fedő alatt félig puhára pároljuk. Közben a megtisztított zöldségeket apró kockára vágjuk, megmossuk. Amennyiben az aprólék félig megpuhult, hozzáadjuk a zöldségeket, felengedjük megfelelő mennyiségű vízzel, és készre főzzük. Betétként adhatunk hozzá az üzletekben kapható mélyhűtött vagy éppen zacskóban árult kész galuskát, gombócot, amelyeket a csomagoláson lévő használati javaslat alapján külön főzünk meg.


    Töltött paprika

    Hozzávalók







      3  

  • 400 g darált sertéscomb

  • 40 g tisztított vöröshagyma

  • 40 g tisztított zeller

  • 40 g zsír

  • 120 g paradicsompüré

  • 40 g liszt

  • 8 db tölteni való húsos paprika

  • 1 db tojás

  • 8 dl csontlé

  • 1 gerezd fokhagyma

  • 1/2 cs. petrezselyemzöld

  • só, őrölt bors, cukor, fűszerpaprika


    Elkészítés

    Az előkészített, kicsumázott, megmosott paprikákat lecsurgatjuk. A darált húst keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a már előzőleg félig megpárolt rizst, a tojást (lehetőleg egy kis edénybe külön törjük fel, hogy meggyőződjünk a frissességéről), majd sót, őrölt borsot, fűszerpaprikát és a finomra zúzott fokhagymát. Lazán összekeverjük, és az előkészített paprikába töltjük.

    Megfelelő nagyságú lábasban zsíron liszttel zsemleszínű rántást készítünk, hozzáadjuk a paradicsompürét, csontlével felengedjük, majd habverővel simára keverjük, és állandó keverés mellett felforraljuk. Abban az esetben, ha van házilag eltett paradicsomlevünk, akkor azzal engedjük fel a rántást. Sózzuk, kevés cukorral ízesítjük, zellerzöldet, zellert és vöröshagymát teszünk hozzá. Lassan forraljuk, majd beletesszük a megtöltött paprikákat, és fedővel letakarva mérsékelt tűzön puhára főzzük. Sós vízben főtt burgonyával forrón tálaljuk.


    Csokoládés croissant







      4  
    Hozzávalók 8 darabhoz


  • 120 g étcsokoládé

  • 30 g mirelit leveles tészta

  • 1 tojássárgája

  • 1 teáskanál tejszín

  • sütőpapír

  • nejlonzacskó

  • a nyújtáshoz liszt

    Elkészítés

    A táblacsokoládéból 4 csíkot (kb. 8 dkg) apró darabokra vágunk. 1 csík csokoládéból forgácsokat faragunk. A leveles tésztát hagyjuk felengedni, és lisztezett deszkán kb. 30 cm átmérőjű kerek lappá kinyújtjuk és 8 cikkre osztjuk. A csokoládédarabokat a cikkek szélesebb felére halmozzuk, majd a tésztadarabokat egyenként feltekerjük és sütőpapírral kibélelt tepsibe fektetjük. A tojássárgáját a tejszínnel elkeverjük, és megkenjük vele a croissant-okat. Előmelegített sütőben, 200 fokon (gáztűzhelynél 3-as fokozaton) 15-20 percig sütjük.

    Vízfürdőben a maradék (kb. 2 dkg) csokoládét megolvasztjuk, és nejlonzacskóba töltjük. A zacskó egyik sarkán kis lyukat vágunk, és a kihűlt croissant-okra csíkokat rajzolunk. Végül csokoládéforgácsokkal megszórjuk.
  • Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

    Címlap

    top