Szabadidő

II. Lajos

A Jagelló-családból származó királyunk 1506-1526 között élt, uralkodása pedig az ország egyik nagy történelmi vereségével, a mohácsi csatával kapcsolódott össze.




II. Ulászló fiát már kétévesen megkoronázták, de csak 1516-ban, apja halála után lépett trónra, és összesen tíz évig uralkodott. Fiatal kora és tapasztalatlansága, valamint gyengekezűsége miatt nem tudott véget vetni a főúri pártharcoknak, és az országot is képtelen volt megvédeni I. Szulejmánnal szemben.

Külső segítségre nem számíthatott, mert a Habsburg-orientáció miatt a cognaci ligába tömörült nagyhatalmak nem támogatták; a belső széthúzások pedig csak a válság elmélyülését segítették elő.

Ilyen körülmények között egyenes út vezetett az 1526. aug. 19-i mohácsi csata elvesztéséhez, ahol II. Lajos menekülés közben a Csele patakba fulladt. A vereség után összeomlott a magyar államiság és a Habsburg-hatalom, az ország pedig a török birodalom nyomására széttagolódott. II. Lajost Székesfehérvárott temették el.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top