Szabadidő

Labirintus az Állatkertben!!!

Klímapark-Ökológiai Labirintus megnyitó van ma a Fõvárosi Állat- és Növénykertben, ahol egész napos ünnepség szól a Madarak és Fák Napjának.

Fatej, madártörzs és egyéb finomságok várnak mindenkit a Pálmaház teraszán, ahol érdekes rejtvények és fejtörők megválaszolása a feladat gyerekeknek és a felnőtteknek egyaránt.

Ízelítő a kérdésekből:

– Lesz-e sivatag Magyarországon?

– Kell-e az Ökológiai Labirintushoz Ariadné fonala?

– Minotaurusz lakik-e a labirintus közepén?

– Hogyan lehet kijutni az Ökológiai Labirintusból?

– Mit lehet látni a Klímaparkban?

– Milyen madarat ábrázol a Szelet szimbolizáló mobil-szobor?

– Mi látható a Kövek útján?

– Szökik-e újra a víz a kőcsigák között.

Tevecsikó

Ami miatt még mindenképpen érdemes mostanában a kirándulásunkat az állatkertbe tervezni az az, hogy 40 kilós fehér csöppséggel szaporodot a teveállomány. 395 nap vemhesség után a Jolán nevű teve egészséges lánygyermeknek adott életet. A tevecsikó a Jázmin nevet kapta. A boldog nagymama Janka.

Még állatkerti körökben is nagy feltűnést keltett a jószág hófehér színe, melyet valószínűleg mongol őseitől örökölt. Nemzetközi állatkerti tapasztalatok alapján elmondható, hogy ilyen világos színű teve csak néhány évtizedenként születik. Nem véletlen, a mama és utódja J-betűs neve, hiszen tenyésztési szokás, hogy az egy családból származó egyedeket ugyanolyan kezdőbetűs névvel nevezik el. Külön érdekesség, hogy Jázmin dédnagymamája, Janka is a budapesti Állatkertben élt, és az Egri Csillagok című film egyik sztárja volt. Az ő párja volt fehér színű, így valószínűleg ő örökítette utódain keresztül a fehér színt. Az ilyen színű állatok értékesebbek barna színű társaiknál. Az utolsó 10 évben 12 tevecsikó született, amelyeket felnőtt korukban külföldi állatkertek más fajtáival cserélt el a Budapesti Állatkert. Az értük kapott értékes állatok azóta is megtekinthetőek. Jázmint azonban különlegessége miatt megtartja a kert.Mama és lánya jól vannak, így őket mától már a tevekifutóban láthatja a közönség.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top