Trend

Mit kell tenni?

A hazai mûvi vetélések számát évente 65-70 ezerre teszik a különféle egészségstatisztikák. Az élveszületések száma kevesebb, mint százezer. A 2000 nyarán életbe lépett abortusztörvény a mûvi vetélések minél nagyobb arányú megelõzését hívatott szolgálni.




Mit is jelent ez a gyakorlatban? Dr. Garamvölgyi György a Schöpf-Merei Ágost Kórház és Anyavédelmi Központ igazgató-főorvosa ad felvilágosítást. A terhesség megállapításakor a szülész-nőgyógyász felteszi a kérdést, hogy a páciens meg szeretné-e tartani a gyereket. Ha nemleges a válasz, akkor egy beszélgetés veszi kezdetét, melyben az orvos megpróbálja feltárni az okokat, és ha azok külső szemlélő számára irrelevánsnak tűnnek (pl. kirúgástól való félelem a munkahelyen), megpróbálja a nőt rábeszélni a magzat megtartására.





Ha a nő az abortusz mellett dönt, akkor a szülész szakorvos kiállít egy igazolást, mely a terhes nővel és a terhességgel kapcsolatos egészségügyi adatokat tartalmazza (mennyi idős a terhesség stb.), és, ha a várandós nő, nem a kerületi kórházban szeretné elvégeztetni a beavatkozást, kiállít egy befogadó nyilatkozatot is. Majd a Családvédelmi Szolgálat védőnőjéhez küldi. A szolgálatot regionálisan szervezték, így az ott dolgozók speciálisan képzettek, jól ismerik a terület problémáit. Ott a védőnő segítségével megbeszélik a történteket.
A hivatalos személy megpróbálja rábeszélni a terhes nőt a gyermek megszülésére, illetve kötelező fogamzásgátlási tanácsadás zajlik.

Három nap gondolkodási idő után a teherbe esett nőnek meg kell erősíteni korábbi szándékát, s ha kitart a gyermek elvétele mellett, akkor öt napon belül elvégzik a beavatkozást.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top