Trend

A terhesség megszakítása

A méhen belül megfogant terhesség mûvi megszakítása több okból történhet. A mûtét rutin beavatkozásnak számít, technikailag nem különösebben bonyolult.




Ha ultrahangvizsgálattal egyértelműen igazolható a terhesség elhalása, akkor a méh kiürítése és az elhalt embryo (magyarul ébrény) eltávolítása orvosilag indokolt. Ugyancsak orvosi javallat alapján, a szülők előzetes felvilágosítása és beleegyezése után megszakítható a terhesség akkor, ha a fogant embryo (később magzat) súlyos fejlődési rendellenességet hordoz. Ez ultrahang, vagy genetikai vizsgálat alapján mondható ki.

Bizonyos gyógyszerek szedése, vagy ártalmak elszenvedése is nagy százalékban okoz fejlődési rendelleneségeket. Ha ilyen igazolható, akkor még a kimutathatóság előtt is indokolt lehet a terhesség megszakítása. Hasonlóképpen a terhesség befejezése mellett szólhatnak súlyos anyai megbetegedések, melyek a terhesség alatt jelentősen romlanak, netán az anya életét veszélyeztetik.





A fentieknél sajnos lényegesen gyakrabban szakítunk meg terhességeket az anya kívánságára, általában súlyos válsághelyzetre hivatkozva. Ezek az u.n. szociális indikáció alapján történt megszakítások. Hátterükben csaknem mindíg a fogamzásgátlás mellőzése, vagy helytelen alkalmazása rejlik. Ritkán fordul elő, hogy egy eleinte kívánt terhesség valami oknál fogva váratlanul nemkívánatossá válik.

Bár Magyarországon az utóbbi években lassan csökkent az ilyen műtétek száma, mégis évente kb. 70.000 (!) emberi élet megszakítása történik a fogamzásgátlás alkalmazásának elmulasztása miatt.





A műtét (már csak nagy száma miatt is) rutin beavatkozásnak számít, technikailag nem különösebben bonyolult. A méh üregét a méhnyak csatornáján keresztül ki kell üríteni. Ez manapság már döntően vakuum szívással, ritkábban méhkaparással történik. Nem szült nők méhnyak-csatornája igen szűk, ezért ilyen esetekben valamilyen módon ennek lassú tágítása kívánatos (és most már kötelező) a sérülést elkerülendő. Leggyakrabban egy nedvességre táguló pálcika felhelyezésére kerül sor, majd 5-6 óra után következik a méh kiürítése. Ez csaknem mindíg egy rövid vénás altatásban történik, majd 6-8 óra elteltével a páciens otthonába bocsájtható.





A legtöbbünkben felmerülő etikai aggályokon túlmenően a beavatkozásnak lehetnek egészségügyi szövődményei is. Előfordulhat a műtét során a méh falának átszakadása, kilukadása, különösen azoknál, akiknél már több ilyen beavatkozás történt. Ez gyakran azonnali hasműtétet (néha a méh eltávolítását) vonja maga után. Előfordulhat utóvérzés, embólia, méhűri fertőzés, rosszabb esetben vérmérgezés (sepsis). Ezek mind a műtéti kockázatba beletartoznak, jóllehet nagyon ritkák. Késői szövődmények lehetnek a méhnyak berepedése miatti vetélés, koraszülés, vagy a fertőzés miatti petevezető elzáródás és meddőség.

Részben ezek miatt, de talán döntően erkölcsi meggondolások miatt a terhesség művi megszakítása lehetőleg kerülendő, és mindenképpen előnyben kell részesíteni a korszerű és széles körben hozzáférhető fogamzásgátló módszerek valamelyikét a nem kívánt terhességek megelőzésére.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top