Trend

Apró rafinériák

A takarítás nehéz feladat (kivéve azoknak, akiknek ez a hobbija), de ha ismerünk néhány trükköt, megkönnyíthetjük a munkát. Csokorba gyûjtöttünk számos jó tanácsot a teljesség igénye nélkül, hogy segítségetekre legyen a tökéletes tisztaság megteremtésében.

Szőnyeg: A poros szőnyeget tisztíthatjuk úgy, hogy beszórjuk nedves tealevéllel, és aztán kikeféljük.

Függöny: Áztassuk először hideg vízben, aztán langyos mosószeres vízben mossuk ki! Az utolsó öblítővízbe tegyünk egy kevés ecetet!

Fürdőkád: Kenjük be a kádat néhány hetente egy evőkanál sóból, két evőkanál ecetből és két deci íróból készült oldattal, ettől sokáig fényes marad! A zuhanyfejet 2-3 havonta tegyük meleg, ecetes vízbe, hogy a lyukakból kioldódjon a vízkő.

Képkeretek: Egy félbevágott hagymával töröljük át a kereteket, így szép fényesek lesznek!

Mosogatógép: Ügyeljünk arra, hogy ólomkristályt, kézzel festett porcelánt, ezüst vagy fanyelű evőeszközt semmiképpen se rakjunk a gépbe, mert mattá, homályossá, foltossá válhatnak, illetve könnyen tönkremennek.

Mélyhűtő: Ha eljegesedett a mélyhűtő, sürgősen olvasszuk le, mert már az egy centis jégréteg is 75 százalékkal növeli az energiafogyasztást!

Fémtárgyak tisztítása: A fritőz fémkosara, az elszíneződött szűrő, a nehezen tisztítható konzervnyitó újra a régi lesz, ha trisós vízbe áztatjuk és a vizet felforraljuk. Kihűlés után keféljük át az eszközöket!

Tapéta: A kéz- és ujjlenyomatokat úgy tudjuk eltüntetni a tapétáról, ha letöröljük mosószeres ruhával, majd krétaport szórunk rá. Száradás után keféljük le!

Vasaló: Ha a vasaló talpa ragadós lesz a műszálas anyagok vasalása után, forrón kenjük be gyertyával, ezután húzzuk végig egy pamut törlőkendőn.

Aranytisztítás: Arany ékszereinket mossuk le szappanos vízzel, majd öblítsük le spiritusszal.

Csempe: Töröljük át a fénytelen csempét újságpapírral, majd szalmiákoldatba mártott bőrkendővel, vagy mossuk le ecetes vízzel és kenjük át polírviasszal!

Sárgaréz: Töröljük át félbevágott citrommal, majd öblítsük le, és dörzsöljük fényesre. Ha ablaktisztító folyadékkal is áttöröljük, hónapokig nem lesz velük gond, mert megőrzik csillogásukat.

És egy jó tanács!

Mindig csak olyan tisztító- és ápolószert válasszunk, amely nem károsíthatja az adott anyagot! Olvassuk el a tisztítószer csomagolásán található használati utasítást és figyelmeztetést, mert előfordulhat, hogy ami a műanyag tisztításához kiváló, az a krómozott felületet mattítja vagy tönkreteszi a zománcot. Az univerzális tisztítószerekkel legyünk óvatosak, mindig végezzünk próbatisztítást egy kevésbé feltűnő helyen!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top