Aktuális

Soma a születés szolgálatában

Soma, elõadómûvész és Novák Erik, festõmûvész a Mokka „Sznobvadász” rovatában a Születés Hetérõl, valamint a rendezvénysorozat programjairól beszélgettek a mûsorvezetõkkel.

– Havas Henrik: Hogy van, Gyöngyike drága? Piszkosul kicsípte magát mára!

Soma: Köszönöm szépen, nagyon jól. Kicsíptem bizony, mert ez egy nagyon-nagyon fontos dolog számunkra, szóval nekünk, akik ezt az egészet megszerveztük.

– Havas Henrik: Miről van szó?

Soma: Születés Hete, vagyis az egész országban egy olyan rendezvénysorozat, ami bemutatja annak lehetőségét, hogy hányféleképpen lehet szülni a hagyományos kórházi megoldáson kívül, illetve tudatosítani hivatott a nőkben, hogy születésünk az egész életünkre kihat. Azok a dolgok, amelyeket a születés különböző fázisaiban megél egy ember, az egész egyéniségére, cselekedeteire, de még a halálára is hatással vannak.

– Liptai Claudia: Megkérdezném akkor Novák Erik festőművészt, hogy ő mit tud hozzátenni ehhez a dologhoz?

Novák Erik: Egy kiállításom van a rendezvénysorozat keretén belül, egy szoba, ami a húsvirágok nevet viseli. Ezeket a képeket egyébként pont a gyermekem születése utáni időszakban festettem, amikor lecsökkent a szexuális aktivitás. Nyilván az ember mindig azt festi le, amire a legtöbbet gondol, és ami a legtöbbet foglalkoztatja.

Soma: De te bent is voltál a gyermeked születésénél!

Novák Erik: Igen, és elkezdtem festeni ezeket a képeket. Először Párizsban voltak kiállítva, és legnagyobb meglepetésemre a fiatal, francia kiállításszervezők egyből ezeket a képeket szúrták ki.

– Havas Henrik: De mi ez, most már mondjuk ki!

Soma: Vagina-kiállítás. Gyönyörűséges gyöngykagyló-kürtők.

– Liptai Claudia: Na most a nők nem nézegetik így magukat, tehát én nem tudnám például…

Soma: De. Tehát ez is a Születés Hetének egy üzenete, a nagyon sok egyéb között, hogy a nőkben erősödjön a test-tudat. Lesznek például úgynevezett mell-beszélgetések, mert nagyon szomorú arány, hogy a tengerentúlon a tizenéves – hangsúlyozom tizenéves – kislányok huszonöt százaléka esett át, vagy fog átesni mellplasztikán.

– Havas Henrik: Ugyan már! Ez propaganda…

Soma: Akkor mondok egy másik adatot. Ugyancsak odakint a hatvan év fölötti nők hetven százaléka méheltávolításon esett át, magyarul kipakolták.

– Liptai Claudia: Miben tudtok akkor segíteni?

Soma: Például igyekszünk tudatosítani az öngyógyítás különféle módszereit, lesznek beszélgetések, előadások, workshopok. Egyébként egyre inkább azt látom, hogy terjed a holisztikus gondolkodás, tehát a betegség, mint a lélek üzenete jelenik meg.

– Liptai Claudia: Mikor nyit a rendezvénysorozat?
 
Soma: Ma délelőtt tíz órakor nyílnak a kapuk az Aranytízben, vagyis az Arany János utca 10. szám alatti művelődési központban.

Forrás: TV2 Online

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top