Aktuális

Kicsoda Ön, Soma?

Igazából csak szeretném megkérdezni Öntõl, hogy Ön kicsoda? Mit tett és mit ért el eddig az életben? Miért kérdezem? Érdekelne, hogy milyen aspektusból bírálkodik emberek felett egy tehetségkutató versenyen?





Kedves Soma! Szívesen megszólítanám a rendes magyar nevén, de sajnos ezt nem ismerem. Tudja, csak azért ragadtam virtuális tollat, hogy megosszam Önnel a véleményem arról, amit Ön csinál. Úgy hiszem, mivel Ön közszereplő, ezért szeret az “Istenem, megismertek” érzésben fürdeni, és gondolom, így szereti olvasgatni az Önről írt pozitív és negatív kritikákat. Ha olyan értelmes, amilyennek mutatja magát, akkor a pozitívnak örül, a negatívból meg tanul. Remélem, így lesz az én levelemmel is.

Igazából csak szeretném megkérdezni Öntől, hogy Ön kicsoda? Mit tett, és mit ért el eddig az életben? Miért kérdezem? Érdekelne, hogy milyen aspektusból bírálkodik emberek felett egy tehetségkutató versenyen? Jó, az, hogy kőkeményen mások érzelmeibe, álmaiba gázol, azt mondom kegyetlen, érzéketlen dolog. Sajnos sok ilyen ember van, mint Ön. De kérdezném, milyen alapon ad lelki, pszichológiai tanácsot az interneten? Ha jól értem, akkor Ön az ország legzseniálisabb énekhangja, zeneszerzője, pszichológusa, szexológusa és természetgyógyásza is egyben? Így van? Vannak erről papírjai is? Ha igen, én elhiszem Önnek, csak elég nehéz elképzelni. Ezek hiányában pedig, ne haragudjon, de Ön egyrészt végtelenül hiteltelen, valamint nagyon veszélyes játékot űz. Nem kívánom Önnek, hogy egyszer a tudáshiánya Ön ellen forduljon. Tisztelettel: Asztalos Levente






Kedves Levente!


Ha valóban érdekli a személyem, csodálom, hogy eddig nem jött el egyetlen koncertemre sem, ugyanis több, mint 17 éve rendszeresen klubzenélek. Tehát ha valaki VALÓBAN kíváncsi rám, az személyesen megnéz, meghallgat. A Pesti Est ’bontás’ rovatában Soma Jazz Most, vagy Soma MG néven talál meg. A Megasztárba nem én ajánlottam magam, a főszerkesztő keresett meg, aki kultúrában jártas ember, és pontosan tudta, ki vagyok, mit tettem le az asztalra.

Hogy Ön kegyetlennek és érzéketlennek lát, ez az Ön vaksága. A lényeg, hogy én el tudjak számolni a Felsőbb Erőnek, és a saját lelkiismeretemnek. Jó néhány helyen megtalálható az önéletrajzom, eddigi munkásságom: Ki kicsoda?, Magyar pop-rock enciklopédia, stb… Egész egyszerűen, ha a keresőbe beüti a nevem, is rengeteg információt találhat rólam, például a site-omat: www. NÉLKÜL somababa.tv2.hu De leszek Önhöz olyan kedves, hogy rövidített önéletrajzomat most mellékelem Önnek, hogy még fáradoznia se kelljen. Egyébként pedig azt gondolom, hogy sokan adunk tanácsot másoknak. Juci néni, Feri bácsi, a bakter, a zöldséges, a haver, a virágárus, az unakatesó és a kolléga – mindenki maga dönti el, hogy kinek a véleményét kéri ki, és kinek a véleményére ad.

Ön elmondta a véleményét, így most én idézem Önt: ” De kérdezném, milyen alapon ad lelki, pszichológiai tanácsot az interneten?” Mármint hogy én tanuljak az Ön negatív, és szeretetlen intelméből… Ugyanis azt gondolom, hogy BÁRMILYEN vélemény csak akkor számít, ha az jóindulatú, lényegbe vágó, és a másikat építő. Szeretem, ha az emberek koncert, előadás, színház után odajönnek hozzám, és elmondják, mitől lett volna még több, még jobb a dolog. De Öntől ilyet nem kaptam. Remélem egyszer személyesen is odajön hozzám egy koncertem után. Szeretettel várom! Kívánok minden jót: Spitzer Gyöngyi – hiszen a nevemet sem tudta, pedig biztos kutakodott utána…





Spitzer Gyöngyi /Soma/ 1966 május 29-én született Debrecenben. Hajdúnánáson nőtt föl egy öt gyerekes család első gyermekeként. Érettségi után két évre visszaköltözött Debrecenbe, ahol az öneltartás, különféle fizikai munkák végzése közben a Pinczés, majd az Alföld Színjátszó Stúdiókban tanult színészetet. 20 évesen költözött föl Budapestre, ahol kalandos, viszontagságokkal teli időszak után viszonylag hamar bekerült az akkor pezsgő életet élő magyar underground középpontjába. Koncertjeivel, kiállításmegnyitóival, performance-eivel, média megjelenéseivel a rendszerváltás előtti ún. alternatív kulturális élet egyik kulcsfigurája volt. 6 évig énekelt rendszeresen a Fiatal Művészek Klubjában /FMK/, 4-5 évig a Tilos az Á-ban, ezen kívül a Fekete Lyukon át mindenhol, ahol intenzív zenei élet folyt. Videoklipet csinált Wahorn Andrással (akivel a későbbiekben még többször együtt dolgozott), fellépett Király Tamás show-iban, filmezett Klöpfler Tiborral, Bereményi Gézával, Kamondy Zoltánnal. Tagja volt Jeles András színházának, a “Monteverdy Birkózó Kör”-nek. Ezalatt felvételt nyert, majd elvégezte a Jazz Konzervatóriumot, ahol ’92-ben diplomázott jazz-ének szakon.

’91-ben szülte Lázár, ’93-ban Hanna nevű gyerekeit, akiknek édesapja Lőrincz György, ’90 óta egyben Soma zenésztársa is. ’94-ben a Komédium színházban csinált saját showműsort, kétszer fél évadon keresztül. (Először a saját, majd Szabó Ildikó rendezésében.) ’96-ban a “Soma sámán est”-et a Sziget színházi sátrában is bemutatták. ’98-ban létrehozta a Nők 2000-Nyitott Kapu közhasznú Alapítványt, mellyel hátrányos helyzetű nőknek szervezett jótékonysági rendezvényeket. ’99-től folyamatosan publikál (Style magazin, Playboy, www.amazona.hu, www.nlc.hu). ’99-ben két társával megcsinálták Magyarország első kereskedelmi internetes rádióját, az Index rádiót (www. indexradio.hu). Itt több, mint két éven át készítette, és vezette saját műsorát, “Mi, a pasik, és a szex”, és “Élet és Élet” címmel.

2002-ben jött össze jelenlegi zenekara, a “Soma Jazz Most”, akikkel rendszeresen koncertezik Budapesten és országszerte. 2003 tavaszától a Rádio Cafe-ban műsorvezető, illetve saját, “Élet és Élet” c. műsorának szerkesztője. Itt ismerte meg Cyborg Templár Dj-t, akivel 2003 augusztusától rendszeresen koncertezik, klub szinten az Erzsébet téri Gödörben. 2004 januárjától a Nők Lapja internetes site-jának, a Nők Lapja Cafe-nak (www.nlc.hu) a munkatársa, hetente válaszol olvasói kérdésekre. ’04 nyarán egy Lőrincz Györggyel közös dala rákerül az angliai Warner Records Bambuddha Grove: The gathering című albumára. Két hónap múlva egyedüli magyar vendégként énekel Angliában, a Coventryben évente megrendezésre kerülő Coventry fesztiválon (www.coventryfestyval.com).

2004 őszén ő a “Születés Hete” dívája, előadásaiban a teljességre, önismeretre törekvést hirdeti, és a terhesség, és szülés tudatosságának a jelentőségét. Tevékeny, összetett személyiség, aki ’88-tól folyamatosan koncertező zenész. A klasszikus jazz mellett folyamatosan meglepte a közönséget egyéni, saját zenével, hangzással, előadásmóddal. Bár szólóalbuma még nem jelent meg, jó néhány válogatás anyagon hallhatjuk őt énekelni: Kamondy Zoltán: “Halálutak és angyalok” c. film zenéje, ’91; “Nap-Nap fesztivál”, ’92; Kopaszigát koncertek, ’95; Mézga Muri /Paula hangja/ – ’98; Sunset Cafe3 /Chameleon records/ – ’03;Bambuddha Grove /Warner records/ – ’04; Presszer Gábor: “A zeneszerző 4. Legszinházibb dalai” – ’04.

Az első Sziget rendezvény óta minden évben megtalálhatjuk őt a nyár legnagyobb kulturális eseményén, koncerttel, színházzal, performance-szel, avagy különféle beszélgetéseken. (2002-ben saját zenés darabját mutatta be “Hét álom” címmel a Performance sátorban.) Jelenleg rádiózik, a Megasztár egyetlen női zsűritagja, ír, koncertezik (Soma Jazz Most zenekarával és Cyborg Templár DJ-vel), és saját zenei szólóalbumán dolgozik. A művészet mellett emberi, női eszmékért küzd, erős személyiségével új utakat tör. A magyar közélet tevékeny szereplője. Közel 20 éve foglalkoztatja a hazai média, szinte minden jelentős médiaszemélyiség műsorában feltűnt már.


Utóirat»

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top