Savtúltengés

Reflux vagy gyomorégés?

A tünetek hasonlóak, mégis hogyan lehet megkülönböztetni?

Biztosan fájt már a gyomrotok – akár egy állásinterjú előtti stressz miatt, vagy egy bizonyos étel után. Nyilván nem az jutott elsőre eszetekbe, hogy refluxotok van. Az, hogy az embernek gyomorsava van, normális, ha savtúltengése, az nyilván nem. 

Naponta nagyjából 2-2,5 liter savat termel a gyomrunk, ha többet, akkor bizony fáj. Így kezdődik a gyomorégés és a reflux is. A tünetek nagyon hasonlóak. A gyomorégés akár pusztán odafigyeléssel is megoldható, de a reflux már komolyabb betegség.

Reflux vagy gyomorégés?

Ha bizonyos ételek után érzel gyomorfájdalmat, akkor „csupán” gyomorégés gyötör, és ha kerülöd ezeket az ételeket, italokat, megszűnik, nem kell aggódnod.

Ha gyakran visszatér a gyomorfájdalom és az életmódváltás sem elég – itt gondolunk a dohányzás abbahagyására, kávé, tea és fűszeres ételek kerülésére –, akkor már nagyobb lehet a gond.

Savas, maró szájíz lehet a reflux jele, de a fojtogató, csípő érzés a torokban, puffadás, émelygés, a szegycsont mögött jelentkező égő érzés vagy savas felböfögés is ennek a kellemetlen betegségnek a tünete.

Reflux vagy gyomorégés?

Ha tartósan fennállnak ezek a tünetek, semmiképp ne hanyagoljuk el magunkat, mert még komolyabb betegségek is kialakulhatnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top