Savtúltengés

Mi az a gasztrin?

Így mérik meg a gyomrod! A gyomor egyik hormonjának, a gasztrinnak a mennyiségéből sok minden kiderülhet. Mikor kell mérni?

Először is: mi az a gasztrin egyáltalán? A gasztrin egy hormon, amit a gyomor és a vékonybél G-sejtjei termelnek, és a gyomor savelválasztását fokozza. A gasztrin szintjét akkor szokták mérni, amikor már sajnos elég nagy a baj. Amikor a túlzott savtúltengés miatt már gyomorfekély alakult ki, de a hagyományos gyógymódokra sem reagál a szervezet, vagyis nem akarnak a gyomorban lévő hegek, sebek, fekélyek begyógyulni, vagy gyakran visszatérnek, mindez pedig hasmenéssel, fogyással társul.

Mi az a gasztrin?

Ha gasztrinvizsgálatra mész, ne felejtsd el, hogy előtte semmiképp nem szabad enni, és pár napra a savlekötő gyógyszereket is abba kell hagyni.

Ha magas a gasztrinszint, akkor a gyomorsav-elválasztás nagyon megnövekedhet, és az nem múló fekélybetegséget okozhat. A gasztrinnak még ezen kívül bélmozgást fokozó hatása is van, így az súlyos hasmenést okozhat.

Nem mindegy, hogy alacsony vagy magas a gasztrinszint, mert alacsony esetén nincs megfelelő savelválasztás, viszont a magas szint gyomorfekélyre vagy daganatra is utalhat.

A gyomor daganatos elváltozása jóval gyakrabban fordul elő férfiakban, mint nőkben. Egy kutatás szerint azért, mert az ösztrogén, a női nemi hormon megvéd a túl sok gasztrin káros hatásától.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top