Savtúltengés

Meg lehet-e gyógyulni?

Sajnos ma a reflux nemcsak Magyarországon, hanem a világon is népbetegségnek számít. Mennyien gyógyulnak meg?

Egészen pontos adatokat nem lehet tudni, hiszen nem mindenki fordul orvoshoz, illetve előfordulhatnak átmeneti időszakok is: vagyis valakinek esetleg heteken keresztül fáj a gyomra, aztán akár egy életmódváltás miatt elmúlik – erről nincs adat.

Magyarországon minden második ember érez rendszeresen vagy rendszertelenül gyomorégést, a reflux egyik jellegzetes tünetét. Más adatok szerint minden negyedik ember küzd túl sok gyomorsavval. Annyi biztos, hogy a betegek száma a világon évről évre növekszik. Manapság a népbetegségek között tartják számon, mint az allergiát vagy a depressziót.

Meg lehet-e gyógyulni?

Sajnos a stressz és bizonyos életmód egyenes következménye, hogy a gyomrunk elkezd túl sok gyomorsavat termelni. A Magyar Gasztroenterológiai Társaság felmérése szerint a refluxbetegek és veszélyeztettek egyötöde saját bevallása szerint gyakran iszik alkoholt, 38 százalékuk dohányzik, 53 százalékuk pedig a túlsúlyos vagy elhízott. A felmérésben részt vevők azt is bevallották, hogy sokszor rendszertelenül étkeznek, és sokat szoronganak, stresszelnek.

A felnőttek nagyjából 40 százalékánál jelentkezhetnek gyomorfájdalmak, refluxszerű tünetek. A gyomorsav rendellenes visszaáramlása a nőknél és a férfiaknál is azonos arányban fordul elő, 40 év felett viszont gyakrabban fordul elő.

Meg lehet-e gyógyulni?

 

És igen, nagy odafigyeléssel gyógyítható betegségről van szó, nem érdemes figyelmen kívül hagyni akár az első jeleit sem.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top