Savtúltengés

Mit tudnak a vény nélkül kapható gyógyszerek?

Talán nincs olyan, akinek a fiókjában ne lenne recept nélkül kapható gyógyszer. Miért is lehet vény nélkül gyógyszert venni?

Fáj a fejed, sok a savad, már megint jön az allergia – sokszor csak beugrunk a patikába, és már kérjük is az ilyenkor bevált gyógyszerünket. Ezekhez anélkül hozzájuthatunk, hogy az orvosunkkal konzultáltunk volna előtte.

Milyen káros hatásai lehetnek, okozhat-e hozzászokást? – a többi között ezeket is mérlegeli az Országos Gyógyszerészeti Intézet, mielőtt vény nélkül kaphatóvá tenné azt a bizonyos gyógyszert.
Az OGYI számára – és nyilván a betegek számára is – a legfontosabb a biztonságosság. Az így kapható gyógyszereknek általában kisebb a hatóanyag-tartalmuk, ugyanakkor így is hatnak.

 

Mit tudnak a vény nélkül kapható gyógyszerek?

Ha recept nélkül vásárolunk gyógyszert, akkor öndiagnózist állítunk fel. Vagyis mi döntjük el, hogy milyen gyógyszert és mennyit veszünk be, ezért az OGYI úgy nyilvánítja vény nélkül elérhetőnek az ilyen készítményeket, hogy ha netán tévednénk, akkor se okozhassanak súlyos egészségügyi károsodást.

Nem kell megijedni, csak okosan kell használni az ilyen fájdalomcsillapítókat, megfázás elleni szereket, savlekötőket. Ahogy a receptre felírt gyógyszerek használati utasítását is alaposan el kell olvasni, nyugodtan olvassuk el a vény nélküli szerek használati utasítását is. Ott megtalálod, hogy pontosan mennyit lehet bevenni belőle, vagy mennyit érdemes ahhoz, hogy csökkentsd a fájdalmat vagy megelőzd a kellemetlen tüneteket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top