Savtúltengés

5 savas gyümölcs, amit kerülj el!

A gyümölcsök egészségesek, de ha túl sok a gyomorsavad, nem mindegyik tesz jót. Ezeket kerüld el!

1. alma

Sokan almát rágcsálnak reggeli helyett vagy uzsonnára, és akinek bírja a gyomra, annak nem rossz. Igaz, ha reggelire eszel gyümölcsöt, nagyon felnyomja a vércukorszintedet. Azt tudtátok, hogy az almának a világban tizenhatezerféle fajtája van? Sajnos mindegyik savasító hatású, van, amelyik enyhén, van, amelyik durvábban. Nyilván ezt neked kell kitapasztalni, melyiket hogyan bírja a gyomrod, pláne, ha előtte semmit sem ettél.

2. ananász

Tudjuk, hogy a zsírégető hatása miatt nagyon jó az ananász nimbusza, sok benne a glükóz, a fruktóz és a szacharóz. Ezért aztán akár nyersen, akár konzerv formában esszük, enyhén savasító hatása van. Ha egy gyümölcssaláta után fáj a gyomrunk, könnyen lehet, hogy az ananászt nem bírjuk. Rosttartalma miatt egyébként jó a székrekedés ellen.

5 savas gyümölcs, amit kerülj el!

3. őszibarack

Imádjuk a barackot: a nagy része víz, ezért jó szomjoltó. Kedvező cukor- és gyümölcssavaránya miatt sokat meg lehet belőle enni, de azért sajnos enyhén savasító ez is, így érzékeny gyomorral azért vigyázzunk vele. 10 dkg őszibarack 0,7 g fehérjét, 0,1 g zsírt és 9 g szénhidrátot tartalmaz, és savasító hatása ellenére csökkenti a vérnyomást, és jó hatással van az érrendszerre.

4. szilva

A szilva jó szomjoltó, és számtalan fajtája létezik. A belőle készült pálinka egyértelműen savasító, de nyersen is enyhén savas hatása van. A szilvát, főleg aszaltan hashajtásra szokták használni, szóval ha nem ez a célunk, vigyázzunk vele. Sajnos ha valakinek sok a gyomorsava, akkor inkább hagyja ki, vagy egyen belőle nagyon keveset.

5. narancs

Szeretjük és kész, főleg a frissen facsart narancslevet, ugyanakkor bizony a savasító gyümölcsök listáján előkelő helyen szerepel. Persze sok benne a C-vitamin, jó antioxidáns és a magas koleszterinszintet is csökkenti. Amikor betegek vagyunk, akkor mindenki azt mondogatja, hogy együnk sok narancsot. Ez megfázásnál jó tanács, de ha mondjuk sok a gyomorsavunk, inkább passzoljuk a lehetőséget.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top