Savtúltengés

Ezeket ne edd, ha szereted a gyomrod!

A gyomorsavtúltengés nem tart örökké, ha megteszed ezeket a lépéseket, sokkal könnyebb lehet a gyomrod.

Egészen addig, amíg rendben van az emésztésünk, eszünkbe sem jut, hogy milyen kellemetlen lehet, ha felborul az addigi rend. A reflux a gyomorsav termelésének felborulása, és ha észrevesszük magunkon a tüneteket, azon kívül, hogy orvoshoz fordulunk, és vény nélkül kapható savlekötőkkel harcolunk a betegség ellen, vannak olyan dolgok, amelyekkel sokat segíthetünk magunkon, és csak az akaraterőnkön múlik.

Érdemes egyébként naplót vezetni arról, hogy mit eszünk, mit ettünk. Nem is kell hozzá papír, hiszen a telefonunk mindig a kezünk ügyében van, írjuk a naptárba. Így megfigyelhetjük, hogy melyik ételek okoztak savtúltengést, és kerülhetjük a jövőben a fogyasztásukat.

Aminek nem fognak örülni a dohányosok, pedig az, hogy ilyenkor az orvosok is azt tanácsolják, hogy abba kell hagyni a cigizést. Aminek pedig az édesszájúak nem fognak örülni az az, hogy az édességek, a csokoládé sem segít a refluxos gyomornak – sajnos.

Ezeket ne edd, ha szereted a gyomrod!Akinek ég a gyomra, annak nem túl nagy lemondás nem enni magyaros, csípős, fűszeres ételeket. Ugyanakkor az adagokkal is jó lesz vigyázni, lefekvés előtt semmiképpen ne együk magunkat degeszre, nagyon rossz lesz utána, pláne eleve fájó gyomorral. De a citrom, narancs, mandarin – hiába egészségesek – csak fokozzák a gyomorsavtermelést, és akinek túl sok a sava, ne tetézze a bajt ezek evésével.

A szombati esti buliban vagy egy jó családi vacsorán a legnehezebb, amikor az ember visszautasítja a pálinkájára olyan nagyon büszke házigazda sokadik felesajánlatát, pedig ezt kell tenni túl sok gyomorsav esetén, mert különben borzasztó éjszakánk lesz.

Az, hogy a szénsavas italok, a kávé és a tea szintén a tiltott kategóriába esnek, talán nem nagy meglepetés. A végére hagytuk talán a legnehezebbet, és tudjuk, hogy nem olyan egyszerű ezt betartani: ne idegeskedjünk, és ne stresszeljünk túl sokat…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top