régi_Háztartási tippek

Egy lavórnyi bölcsesség, hogy pecsétek nélkül vészeljük át a nyaralást

A nyaraláskor végre megszabadultunk a korlátozó mindennapok egyhangúságától és belevethetjük magunkat a váratlan események sodrába. A gondtalan élményvadászat során nem törődünk annyit azzal, ha véletlenül folt esik a ruhánkon, vagy kisebb-nagyobb szennyeződések érik. Ha azonban mégis vészhelyzet alakulna ki, néhány hatékony praktika ismeretében akkor is eltávolíthatjuk a foltokat, ha nincs mosógép a közelben.
Egy lavórnyi bölcsesség, hogy pecsétek nélkül vészeljük át a nyaralást

Általános szabály a foltok gyors eltüntetéséhez, hogy minél hamarabb lépünk fel a foltokkal szemben, annál kecsegtetőbb a végeredmény. A beszáradt foltok nemcsak makacsabbak, de mosógép használata nélkül nem is érdemes kísérletezni velük – dörzsölés, nyomkodás hatására még jobban szétterjednek. Ezért a friss foltoknál kerüljük a durvább megoldásokat, legfeljebb egy nedvszívó anyaggal leterítve itassuk fel a fölösleget, és a továbbiakban a következő praktikákkal orvosoljuk a szépséghibát.

Zöldség- és gyümölcsfolt

Hasonló a hasonlóval – ki gondolná, hogy zöldségfolt ellen a nyers krumpli jelenthet mentő megoldást. A foltra reszelt nyers burgonyát 5-10 percig hagyjuk hatni, majd langyos vízzel öblítsük, és hajszárítóval szárítsuk meg a foltot. Ha nincsen kéznél burgonya, jól jöhet egy citrom is, de ha végképp semmilyen primőr nincs a közelünkben, fogkrémmel és kefével is elvégezhetjük a tisztítási műveletet. Ehhez elengedhetetlen, hogy fehér legyen a fogkrém, máskülönben tetézzük a bajt egy újabb pecséttel.

Zsírfolt

Az utazás előtti pakolásnál készüljünk rá, és automatikusan vigyünk is magunkkal általános zsíroldó hatású folttisztítót, utóbb hálásak leszünk érte. Használata estén mossuk ki ruhánkat langyos vízben, majd kezeljük a foltot foltbenzinnel vagy más szerves oldószerrel. Ez a módszer bármilyen mártáshoz vagy szószhoz használható, a majonéztől a mustárig. Ha a tisztítás után a folt színe megmaradt, szemcseppentő segítségével csepegtessünk rá ecetet.

Fagyifolt

Ha már megesett a baj, amint lehet vegyük kezelésbe, áztassuk sima, hideg vízben, majd egy szivacs segítségével óvatosan dörzsöljük ki belőle a foltot. Miután kicsavartuk, egy csepp gyógyszertári alkohollal kezeljük, ami visszamaradt belőle. Amennyiben selyem- vagy gyapjúholmi esett áldozatul, kerüljük ezt az eljárást, és egyéb textileken se hagyjuk 10 percnél tovább, végül alaposan mossuk ki.

Egy lavórnyi bölcsesség, hogy pecsétek nélkül vészeljük át a nyaralást

Sör- és borfolt

Sör: egy rész ecetet keverjünk el négy rész vízben, és ezzel az oldattal óvatosan dörzsöljük be a foltot.

Vörösbor: A foltot kezeljük denaturált szesszel (gyógyszertárban beszerezhető), majd egy szemcseppentő segítségével öblítsük át ecettel. Az ecet eltávolítja a maradék elszíneződést is.

Fehérbor: Öblítsük a foltot hideg vízzel, majd permetezzük át vízben oldott mosogatószerrel. Ezután a szokványos módon mossuk ki a ruhát kézzel vagy mosógéppel.

Tintafolt

Bizony előfordulhat, hogy a nyaralásunk színhelyéül választott város bebarangolásakor, kulturális értékeinek feltérképezésekor tinta csöppen a blúzunkra vagy az ingünkre. Nem kell megijedni, átmeneti megoldásnak megteszi a jó eséllyel magunkkal hozott hajlakkunk is, amit addig fújunk és dörzsölünk felváltva, míg a folt el nem halványodik. Végleges eltávolítását végezzük folttisztítóval és kézi mosással, majd a befejezést hagyjuk otthonra, már a mosógépre és az alapos, napon történt szárogatásra bízva a többit.

Az átmeneti megoldásokról általánosságban is elmondható, hogy nem mindig hatékonyak ugyanolyan érvénnyel, mint azt egy profi folttisztítótól elvárhatjuk, ezért a kezelések befejezése a legtöbb esetben a megszokott körülmények között, az otthonunkban történik.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top