régi_Háztartási tippek

Ravasz foltok a parti után

A másnap akkor veszi kezdetét, amikor egy fergeteges, barbecue parti után magunkra eszmélve rádöbbenünk, hogy több folt ékesíti ruházatunkat, mint egy négy tagú gepárdcsaládét. Ha számba vesszük nyereségeinket és veszteségeinket, a finom sültek, a kellemes társaság és a korlátlanul folyó sör vitathatatlanul harmonikus elegye mellett a temérdek pecsét és kivehetetlen eredetű ételmaradvány rosszízű élménnyé teheti az ígéretesen induló napunkat. Mit csináljunk, és mit ne ebben a helyzetben?
Ravasz foltok a parti után

A zsírpecsét és a többiek

Kerti parti ruházatunk éktelenkedő zsírfoltjaira a megoldást ott is kereshetjük, ahol a pacák elődleges forrása található: az éléskamrában. Ha még nem használtuk fel mindet a barbecue szaftos fogásaihoz, akkor alkalmazásba vehetjük a következő alapvető élelmiszereket a tisztításhoz.

A zsírfolt ellen összevont támadást indíthatunk liszttel, szódabikarbónával, kukoricakorpával vagy kukoricakeményítővel külön-külön is, vagy egymással elegyítve őket. A vörösbort sóval, kevés citromlével vagy langyos tejbe áztatva távolíthatjuk el. A vérfolt ellen a hideg, sós víz hatásos.

A barbecue sütésnél a tüzet egy méretes gödörbe rakják, (napjainkban a gödör elhagyása már megengedett) így nem ritka, hogy a nyílt tűztérrel érintkezve korom kerül a ruhánkra. De a kéznél levő, friss kenyérbéllel átdörzsölve könnyen megszabadulhatunk a fekete rondaságtól.

Megbízható módszer

A szabadtéri sütögetés megesik, hogy szék helyett a fűre ülve helyezzük kényelembe magunkat. Az ezzel járó fűfoltok kezelése már egy komolyabb folttisztítási eljárással oldható meg, itt a házi praktikák csak félmegoldást kínálnak, de egy profi folttisztító más folttípusoknál is jól jön. Ha a szennyeződés túl makacs, és a liszt, sütőpor, szódabikarbóna nem segített, egy jó mosógép és a megfelelő folttisztító segítségével végképp eltüntethetjük éktelenkedő foltjainkat. A tökéletes eredmény érdekében érdemes a műveletet az áztatással kezdeni, különösen, ha nem azonnal orvosoljuk a problémát: a beszáradt és a textíliák szálaiban makacsul rögzült koszfoltok eltávolítása csak így hatékony igazán.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top