régi_Háztartási tippek

Hogy tisztítsuk ki a matracunkat?

Minden este ezen hajtjuk álomra a fejünket, és bár a lepedő alatt nem látjuk, hogyan gyűlik rá a por, nem kérdés, milyen fontos a matracot is tisztán tartani.

Az ágyneműt rendszeresen cseréljük, a párnát, paplant szellőztetjük, de mi legyen a matraccal, ami a mosógépbe nem fér bele, és az ablakba sem tehetjük ki egykönnyen? Pedig minden este rajta töltünk ideális esetben 7-8 órát, így fontos, hogy tiszta legyen. Most erre mutatunk pár megoldást attól függően, milyen alapos tisztításra van szükségünk.



Szódabikarbónát rá!

Víz nélkül is könnyen kitisztíthatjuk a matracot, és a matracok is ezt a bánásmódot szeretik a legjobban. Amikor amúgy is lepedőt cserélünk, porszívózzuk le, és ehhez használjuk bátran a kárpittisztító kefét, amit a géphez adtak. Ezután kapjunk elő egy szitát és szódabikarbónát, hintsük be vele a matracot, majd hagyjuk hatni legalább pár órát. Még jobb, ha reggeltől estig úgy hagyjuk. A szódabikarbóna szagtalanít és a nedvességet is magába szívja.

Gőzzel, de óvatosan

Ha komolyabb kezelésben szeretnénk részesíteni a matracot, akkor a következő lépés egy gőztisztító gép lehet, ami a forró gőz erejével pusztítja el a baktériumokat, atkákat és más betolakodókat, emellett egyben fehérít is. A rugós matracoknál kell vele vigyázni, nehogy a nedvesség miatt berozsdásodjanak a rugók, és a memóriahabos matracok sem bírják a nedvességet. A matractisztításhoz egy kisebb méretű gép is elég, de ha az sincs, akár bérelhetünk is egyet. Csak ne a lefekvés előtti órákban csináljuk, mert úgy 4 órába biztosan beletelik, mire a matrac megszárad. 



Hogy tisztítsuk ki a matracunkat?

Foltok ellen

Ha foltokkal állunk szemben, akkor a legjobb választás egy bolti kárpittisztító lehet, és minél előbb állunk neki, annál jobb eredményre számíthatunk. Aki házi megoldást választana, az egy félórára hagyjon a folton vízből és szódabikarbónából kikevert masszát. Utána arra figyeljünk, hogy szépen száradjon meg a matrac, mielőtt használatba vesszük, nehogy virágzásnak induljon benne a penész. Ehhez nyugodtan kapcsoljunk be ventilátort, vagy tegyük radiátor közelébe.

Hogy a matrac tovább tartson

Hogy a matracunk tovább szolgáljon, érdemes megfogadni még pár jó tanácsot. Évente legalább kétszer, de inkább négyszer fordítsuk át, hogy egyenletesen használódjon, és az sem árt, ha mindkét fele jut egy kis levegőhöz. Főleg ha drágán vettük a matracunkat, érdemes beszerezni hozzá matrachuzatot is, így nem lesz foltos, kevésbé veszi bele magát a por, és az időnkénti porszívózást is jobban bírja.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top