Otthon

Nyakláncok anyák napjára

Minden kisgyerek lázasan készülõdik május elsõ vasárnapjára. Akár segítséggel, akár ­- fõképp a nagyobbacskák -­ egyedül is elkészíthetik ezeket az egyszerû, mégis mutatós nyakékeket.







Kattints a képre!
A szükséges kellékek nagy valószínűséggel minden otthonban megtalálhatók, ám ha valami mégis hiányozna, apával szövetkezve könnyen beszerezhető.

Száraztésztából
Igazi különlegesség ez a nagyon egyszerű, mégis látványos nyakék. Nincs hozzá szükségünk másra, mint üreges száraztésztára, néhány fagolyóra és kenderzsinórra. Vegyünk három széttárt kar hosszúságú kenderzsinórt, és kössük össze őket egy csomóval az egyik végüknél. Fűzzünk fel egy fagolyót az egyik szálra, majd a három szálat összefogva megint készítsünk egy csomót. Fonjuk össze a szálakat egy körülbelül 10 centis szakaszon, majd ismét egy csomó következik. Fűzzünk egy fagolyót az egyik szálra, aztán a másik kettőt összefogva tekerjünk két csomót az egyedülállóra. A két összefogott szálra fűzzünk fel egy darab üreges tésztát, majd az egyedülálló szálat csomózzuk kétszer a dupla szálra. Az önálló szálra ismét fűzzünk egy golyót, és így folytassuk, amíg megfelelő hosszúságúnak nem találjuk a nyakláncot. Ekkor fogjuk össze a három szálat, és ismételten csomózzuk meg. Ezután fonjuk össze egy ugyanakkora szakaszon, mint az eleje, és csomózzuk meg. Végül készítsünk még egy csomót az előzőtől egy centire, és vágjuk le a maradék kenderzsinórt. A lánc egyik végén lévő golyót a másik végén lévő két csomó közti lyukba dugva lehet összecsatolni a nyakéket.










Papírdíszekből

Gyöngyként felfűzhető papírcsigákból is készíthető látványos nyakék. Szükségünk van hozzá színes A4-es papírokra, ceruzára, vonalzóra, ollóra, hurkapálcára, és a felfűzéshez megfelelő hosszúságú bőrszalagra. Először vágjunk hosszú és nagyon keskeny háromszögeket a színes papírból. A szélesebb oldalával kezdve tekerjük fel ezeket a hurkapálcára, és tartsuk egy rövid ideig jó szorosan. Rögzíthetjük őket egy befőttes gumival is.
Ha megpödörtük az összes gyöngyöt, húzzuk le őket a pálcáról és fűzzük fel a bőrszalagra. Ha a bőrszalagot többször ide-oda bújtatjuk a pödrött papírcsigákon, érdekes alakzatokat alakíthatunk ki belőlük. 


Só-liszt-gyurmából


Alapanyagok, kellékek:




Só-liszt-gyurma készítése
Egy maroknyi gyurma elkészítéséhez keverjünk össze 5 dkg sót, 5 dkg lisztet és egy-két evőkanál vizet. Addig gyúrjuk és adagoljuk a vizet, amíg jól kezelhető, nem túl lágy masszát kapunk. A só-liszt-gyurma egy éjszaka alatt keményre szárad. A maradékot nejlonzacskóba zárva több napig is tárolhatjuk.

• levegőre száradó vagy kiégethetô gyurma, vagy só-liszt-gyurma
• vegyes kása- és szalmagyöngy
• süteményes kiszúróformák
• szaténszalag
• hímzőfonal
• hurkapálca


 






Az elkészítés menete:


1. A forma kivágása
Gyúrjuk össze az anyagot, hogy könnyen alakíthatóvá váljon. Lapítsuk kb. 1 cm vastagságúra, majd kisebb süteményes formával szaggassuk ki a medál alapját.






2. Gyöngyös díszítés
A kivágott formába nyomkodjunk különböző színű és formájú, csillogó gyöngyöket. Ügyeljünk arra, hogy ne deformálódjon el a gyurma, ahogy a díszítést rögzítjük. Végül egy hurkapálcával készítsünk lyukat a medál tetejébe. Hagyjuk az ékszert szellős helyen megszáradni, de ha kiégethető gyurmából készítettük, tegyük sütőbe egy rövid időre. Mindig kövessük a használati utasítást. Miután tökéletesen megkeményedett, húzzunk át a lyukon egy darabka hímzőfonalat, csomózzuk meg, majd ebbe fűzzük a selyemszalagot.


A legkisebb gyerekeknek a legegyszerűbb megoldást kínáljuk: gyúrjanak mogyoró nagyságú gyurmagolyókat, hempergessék bele gyöngyökbe, amiket előtte egy kis tálkába szórtunk, majd alaposan nyomják bele az apró díszeket a gyurmába. Ha elkészültek, fúrjunk beléjük lyukat egy hurkapálcával, és hagyjuk őket megszáradni.   






Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top