Aktuális

Miért jobb a megtakarítás a hitelnél?

Érvek-ellenérvek – mindkét oldal. Megtakarítás vagy hitel? Mégis melyikkel járunk jobban?

Miért jobb a megtakarítás a hitelnél?Ne terheld túl a fizetésed!

Sokan már a mindennapi kiadásokhoz vagy egy szórakoztatótechnikai berendezéshez is inkább hitelt vesznek fel, nem gondolnak a jövőbeni esetleges nehézségekre vagy más megoldásra. Ha lehetőségünk engedi, jobb, ha kerüljük a hiteleket. Egy jó hitel segít a bajban, de ha pillanatnyi pénzzavarral küzdesz, és a már meglévő hiteleid fizetése válik kérdésessé, akkor jobb, ha nem gondolkodsz abban, hogy még jobban leterheld a fizetésedet. Koncentráljunk inkább a befektetésekre!

Van egy kis pénzed? Ne költsd el azonnal!

A megtakarításunkat bármire felhasználhatjuk, vehetünk egy új tévét, de befizethetjük belőle a családi nyaralást is. Ha pedig nincs szükségünk pénzre, tovább fialtathatjuk a befektetésünket. Ha tehát valami nagyobb dolog vásárlását tervezed, mint nyaralás, telelés, autó- vagy lakásvásárlás, a bevételeidhez számold hozzá a megtakarításaidat is, így sokkal tisztább képet kaphatsz a pénzügyi helyzetedről.

Vegyünk egy gyakorlati példát! Keressünk olyan lehetőségeket, melyek biztosítják számunkra a kifizetést, bármi is történik a gazdaságban. Ilyen lehet az államkötvény vagy a kincstárjegy. A fix kamatozású államkötvényeket megvásárolhatjuk 3, 5, 10 és 15 éves futamidővel, és minden évben kézhez kapjuk a kamatot. Ha például előre látjuk, hogy 3 vagy 5 év múlva esedékes lesz a család autójának lecserélése, de már most megvan rá a pénzünk egy része, akkor fektessük be állampapírba. Így nemcsak kamatozik a pénzünk, de biztonságban is van a futamidő lejártáig.
Kincstárjegyek közül választhatunk egy- vagy féléves futamidejűt. Ha például az év végi bónuszunkat nyaralásra fordítanánk, érdemes lekötni fél évre. Így a futamidő lejárta után még kamatot is kapunk.

Korábbi cikkek a témában!
– Hogyan menthetjük meg a pénzünket? – 1. rész
– Hogyan menthetjük meg a pénzünket? – 2. rész
– Mi az államkötvény, és miért jó befektetés?
– Miért éri meg előtakarékoskodni?
– Karácsonyi költekezés okosan!
– Légy képben! Mi a tőke? Mi a kamat?
– 10 tipp a családi költségvetés megtervezéséhez!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top