Paralimpia 2016 cikkek

Rio 2016: (Sok) minden, amit a paralimpiáról tudni kell

Mit láthatunk, ha nem vesszük le szemünket Brazíliáról akkor sem, ha az olimpikonjaink már hazatértek?

Rióban a tizenötödik paralimpia versenyei zajlanak szeptember 7. és 18. között, kicsivel az olimpiai játékok után. Brazília az első dél-amerikai ország, amelyik rendezőként lehetőséget kapott. A versenyeket négy különböző helyszínen – Deodoro, Maracana, Copacabana, Barra – tartják, sportágaktól függően. Barra ad helyet az olimpiai falunak, vagyis itt laknak majd a sportolók. Ezen a játékokon huszonkét sportág szerepel majd, köztük két új: kenu és triatlon. Lesz még íjászat, atlétika, bocsa, kerékpár, lovaglás, futball, csörgőlabda, dzsúdó, erőemelés, evezés, vitorlázás, lövészet, úszás, ülőröplabda, kerekesszékes kosárlabda, vívás, rögbi és tenisz.

Mindent Rióról

 Definíciók, kategóriák, szabályok – a fair játék érdekében

1987-ig az olimpiai karikák alkották a paralimpia logóját is, ám a Nemzetközi Olimpiai Bizottság nem járult hozzá a szimbólum használatához, így azt meg kellett változtatni. Ám a paralimpia elnevezés állítólag nem hasonló ütközések miatt alakult ki – egyszerűen könnyebben kiejthető, mint a paraolimpia szó.

Kiemelkedő alakjai a sportéletnek azok a versenyzők, akik bár parasportolók, megpróbálnak elindulni az olimpián – olykor sikerrel. Ilyen volt például az új-zélandi Neroli Fairhall íjász, aki ott volt 1994-ben Los Angelesben, vagy Oscar Pistorius dél-afrikai atléta, aki a 2012-es nyári olimpián két számban is elindult. Érdekesség, hogy a paralimpiákon is feltűnhetnek ép sportolók – mégpedig a látássérült futók kísérőjeként – az ő párosukat csapatnak tekintik, és ha nyernek, mindketten érmet kapnak.

Mindent Rióról

A 2012-es londoni paralimpia versenyzője, a brazil Terezinha Guilhermina (balra) és kísérője, Guilherme Soares de Santana győztesként érnek célba a 100 méteren

 

paralimpiai játékok során az egyenlő esélyek biztosítása érdekében a sportolókat kategóriákba osztják – számtalan rendellenesség szerint. Így például létezik “az izomerő megváltozott állapota (gerincsérültek, gyermekbénulás áldozatai), beszűkült mozgástartomány (amikor az ízületek nem mozognak megfelelően), amputáltak: akiknek legalább egy végtagjukon hiányzik a fő ízület (karon könyék fölött, vagy lábon térd fölött amputáltak), központi idegrendszeri sérültek, különböző hosszú lábak, látássérültek, értelmi fogyatékosok, kerekesszékesek, kis növésűek. Hallássérült sportolók szervezett keretek között nem indulnak a paralimpián – nekik külön rendezvényük van. A csörgőlabda-sportot viszont kimondottan a látássérülteknek találták ki – a fair küzdelem érdekében ők bekötött szemmel játszanak. Talán még így sem beszélhetünk teljes esélyegyenlőségről, hiszen e károsodásoknak is rengeteg fokozata létezik, és minddel más és más szinten lehet megközelíteni egy ép sportoló teljesítményét.

A paralimpikonok még mindig hátrányos helyzetben vannak az épekhez képest. Támogatásuk, díjazásuk töredéke az épekének, ezért sokuk amatőrként versenyez.

Mindent Rióról

Dani Gyöngyi, Juhász Veronika és Krajnyák Zsuzsanna a 2012-es londoni paralimpián

Büszkeségeink – a riói magyar paralimpiai csapat

Asztalitenisz: Arlóy Zsófia, Berecki Dezső, Csonka András, Major Endre, Pálos Péter, Zborai Gyula

Atlétika: Biacsi Ilona, Biacsi Bernadett, Csontos Piroska, Kálmán Krisztina, Keresztesi Erika

Erőemelés: Sas Sándor, Tunkel Nándor, Mezei Katalin, Sztanó György

Evezés: Lőrincz Krisztina

Dzsúdó: Burányi Flóra, Szabó Nikolett

Kajak-kenu: Varga Katalin, Váczi Anita, Rozbora András, Suba Róbert

Kerekesszékes vívás: Dani Gyöngyi, Hajmási Éva, Krajnyák Zsuzsanna, Veres Amarilla, Osváth Richárd, Mató Gyula

Kerekesszékes tenisz: Németh Roland

Kerékpársport: Butu Arnold

Sportlövészet: Dávid Krisztina, Gurisatti Gyula

Úszás: Adámi Zsanett, Engelhardt Katalin, lllés Fanni, Kézdi Réka, Konkoly Zsófia, Pap Bianka, Ráczkó Gitta, Sors Tamás, Tóth Tamás, Vereczkei Zsolt

Triatlon: Boronkay Péter

Rio Klub a magyar sporthősökért

A Rio Klub azzal a céllal jött létre, hogy azokat a feltörekvő, vagy saját sportágukban már bizonyított sportolóinkat támogassa elsősorban a felkészülést segítő tárgyakkal és szolgáltatásokkal, akik minket képviselnek a riói olimpián és paralimpián. Ezzel Magyarországon egyedülálló üzleti és szakmai összefogás alakult ki.  

 

 

 

Mostantól a Riói Paralimpia végéig az NLCafén is nyomon követhetitek a versenyek eseményeit, a magyar csapat sikereit. Szeretnénk, ha megismernétek például Lévay Petra triatlonost, aki ha félig hiányzó karjával kijelez balra, megáll a forgalom. Arlóy Zsófi asztaliteniszezőt, aki gyerekkorában egy nyelvtankönyvvel gyakorolt apukájával, mert csak egy ping-pong ütőjük volt. Az atléta-ikreket, akiknek tizenkét testvérük van, egy Szeged környéki tanyán élnek, de nincs kontintens, ahol még nem jártak. Dani Gyöngyi vívót, aki öngyilkossági kísérlete után került kerekesszékbe, és ma már aranyérmes boldog anyuka.Tunkel Nándor törpe növésű erőemelőt, aki ha lemegy a fitneszterembe, először beszólásokat kap, aztán mindenkinek leesik az álla… Ők már mindannyian legyőzték a korlátaikat, most ellenfeleiken a sor. Gyere, drukkolj velünk!
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top