Otthon

Lapos vagy magas? – Így válaszd ki, melyik a neked való tető

Évszázadokon át fel sem merült a kérdés, hogy lapos vagy magas tető kerüljön az épületekre, hiszen a tető egyet jelentett a magasba törő, csúcsos, cseréppel borított fedéllel. Ma már a technológia lehetővé teszi a lapos tetők megépítését is, így ebben a kérdésben tényleg csak az ízlés, a fantázia és a divat szab korlátokat az építtetőknek.

Alapvetően három tető közül választhatunk ma, ha házat építünk: az egyik a hagyományos, magas építésű tető, a lapos tető, illetve a manapság egyre divatosabb alacsony dőlésszögű tető, amely egyesíti magában a magas építésű és lapos tetők előnyeit. Mindháromnak megvannak a maga jellegzetességei, amik miatt vonzók lehetnek az ember szemében – mi most ezeket vettük számba.

Lapos vagy magas? – Így válaszd ki, melyik a neked való tető

Lapos tetők

Családi házaknál nagyon ritkán döntenek úgy, hogy lapos tetőt tesznek az épületre, aminek több oka is lehet. Az első, hogy nálunk a “lapos tető” kifejezéshez meglehetősen negatív tapasztalatok párosulnak – gondoljunk csak a rendszerváltás előtti évtizedekben felhúzott lakótelepi tömbházak megbízhatatlan szigetelésű tetőire, amikkel a tulajdonosoknak folyton gondjaik voltak. Ebből a szempontból valóban kockázatos döntés lehet ez a tetőtípus még ma is, hiszen nagy szakértelmet és körültekintést igényel már a lapos tető megtervezése is, de a kivitelezés valamint a felhasznált anyagok minősége is döntő jelentőségű, hiszen ezeknél a tetőknél különleges gondot kell fordítani a vízhatlanságra, és rendkívül precízen kell kialakítani a tető lejtését. Azonban technikailag megoldható, hogy biztonságos, beázás-mentes legyen egy ilyen tető, a legújabb építészeti trendek pedig élnek is ezzel a lehetőséggel, és terjedőben vannak a lapos tetős családi házak. Az ilyen tető legfőbb előnye egyébként az, hogy teraszként használható, sőt akár kertet is építhetünk rá, ha úgy tetszik, hátránya viszont, hogy nincs alatta jól hasznosítható tetőtér illetve padlás, és a javítása is jóval bonyolultabb a hagyományos magas tetőkéhez képest.

Alacsony dőlésszögű tetők

Legtöbben a modern megjelenés miatt gondolkodnak el azon, hogy lapos tetős házat építsenek, de visszariadnak a költségektől, és végül a hagyományos magas tetőt választják. Szerencsére ma már nekik is kínál megoldást a fejlett tetőtechnológia, mert a vízszigetelés, javíthatóság és ellenállóság szempontjából előnyösebb cserépfedéssel is megépíthetők már nagyon alacsony hajlásszögű (15 fok alatti) tetők is, így ezek képesek egyesíteni a hagyományos magas tetők erényeit a lapos tetők esztétikai értékével.

Lapos vagy magas? – Így válaszd ki, melyik a neked való tető

Magas tetők

A hagyományos magas tetők építésének évezredes hagyományai vannak, és nem véletlen, hogy már a legprimitívebb kunyhói és otthonai fedésére is ezt a megoldást választotta az ember. A magas tető ugyanis ellenállóbb az időjárás viszontagságaival szemben, jobban bírja a hó és szél terhelését, és a nagy mennyiségű csapadékot is könnyebben elvezeti beázás nélkül. Az ilyen tető könnyebben javítható; és tartósabb is – akár több emberöltőn át is kiszolgálja az épületet –, ráadásul a komoly tetőrendszerek alatt nagyon jól hasznosítható tér is található. A padlás a legtöbb családi háznál nagyon fontos szerepet tölt be még akkor is, ha csak lomok tárolásra használják vagy kolbászt és szalonnát lógatnak fel benne a gerendákra, ma már azonban nem ez a fő funkciója a legtöbb padlásnak, hanem az, hogy lakjanak benne, és ezzel egy újabb lakószinttel bővítsék ki az épületet.

Lapos vagy magas? – Így válaszd ki, melyik a neked való tető

A praktikum mellett nem elhanyagolandó szempont a típus kiválasztásánál az sem, hogy esztétikailag mit tesz hozzá a tető a ház összképhez: a magas tetők megjelenése ezerféleképpen alakítható, és ez a variálhatóság lehetőséget ad az építtetőnek, hogy egyedivé tegye az otthonát. Már önmagában az is önálló arculatot és hangulatot kölcsönöz, hogy milyen típusú és színű cseréppel fedjük a tetőt. A magas építésű tető a kialakításánál fogva is meghatározó eleme az épületnek, hiszen ez a ház ég felé törő csúcsa, koronája, amit nem kerülhet el a tekintet, és ami ösztönös hatásokat vált ki az emberből. Nem véletlen, hogy olyan nagy hangsúlyt fordít már ősidők óta az ember arra, hogy mit hord a fején, hiszen ez fejezi ki mások előtt a rangját, hovatartozását, erejét és hatalmát. A tető ugyan ezt a funkciót tölti be a házon: tudat alatt rögtön véleményt formál a ház tulajdonosáról, annak státuszáról és ízléséről a külső szemlélődő az alapján, hogy milyen benyomásokat ébreszt benne a tető látványa. Nyugodtan mondhatjuk, hogy a tető az önkifejezés egyik módja, és mivel életre szóló választás, ezért tulajdonképpen azt tudatjuk a világ felé a tetőnkkel, hogy mik az életünk alapvető értékei.

 

Olvass még több cikket lakás és otthon témában az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top