Otthon

Mutasd a tetőd, megmondom, ki vagy!

A térrendezés vagy feng shui irányelveit sokan hívják segítségül az ideális otthon megtalálásánál, építésénél, berendezésénél. Ahogyan az égtájaknak és a ház tájolásának, úgy a formáknak és a színeknek is nagy jelentősége van az élettér kialakításában azok szerint, akik hisznek ebben a módszerben.

Akik figyelnek a térrendezési elvekre, és azok alapján építik fel a házaikat, felismerik, ha mások is tudatosan választanak helyszínt, formát és színt a lakóépületüknek. De egyre nagyobb teret kapnak a köztudatban a magyarok évezredes építési hagyományai is. A feng shui mellett ez az a módszer, amelyet az arra fogékonyak szívesen tanulmányoznak, mielőtt házépítésbe kezdenek. Ugyanis a tájoláson kívül a belső elrendezésekhez is nagy segítséget nyújthatnak a hagyományos elvek.

Mutasd a tetőd, megmondom, ki vagy

Ahogyan a házak minden fontos részlete, úgy a tető alakja, színe is meghatározó a térrendezés szabályai alapján. A hagyományok szerint az ősi magyar házakat sátortető borította. Később, amikor az életterek bővülésével nagyobb házakra volt szükség, a sátortetőt nyeregtető váltotta fel. A feng shui szerint viszont vannak olyan tetőfajták, amelyeket jobb elkerülni. Sem a lapos tetők, sem a piramis alakú tetők nem teremtenek megfelelő közeget a lakóházakban élőknek. A hagyományos magyar építészet által szorgalmazott sátortető és nyeregtető viszont tökéletesen levezeti a vizet, így az energiaáramlás kapcsán is megfelelő választás lehet, mert nem érvényesül negatív hatás ezeknél a tetőknél.

Fontos a környezet

Azoknak, akik a térrendezési irányzatok elveit tartják szem előtt, arra is érdemes figyelniük, hogy a szomszédban álló épületek tetői hogyan hatnak az életükre. A feng shui szerint ugyanis nem szerencsés, ha a szomszéd házaknak olyan kialakítású a teteje, hogy annak élei a bejárati ajtóra irányulnak.

A hagyományos magyar építészetben a tetőt mestergerenda tartotta, amelynek a tartáson kívül spirituális szerepet is tulajdonítottak. A tetőszerkezetekre csúcsdíszt, vagy más néven csúcsjelet helyeztek. Volt, ahol kereszt, volt ahol tulipán, míg egyes házak tetején csillag vagy gömb ékeskedett. Az ősi házak ajtajait általában keletre vagy délre, a nap felé tájolták. A tető színének pedig a vöröset választották. A feng shui ugyancsak ezt a színt tartja a legalkalmasabbnak a tetőfedésre a vörösesbarna mellett, a kék és a fekete cserepektől viszont óvja a lakókat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top