Otthon

Saját családi fészek kellene? – így szedheted össze a rávalót

Egy saját lakás vagy ház megszerzése sok fiatalnak az álmai netovábbját jelenti. De amilyen vonzó álom ez, gyakran éppen annyira megvalósíthatatlannak is tűnik, hiszen egy otthon megteremtése hatalmas összegekbe kerül, amit önerőből nem könnyű előteremteni. Néhány támogatási forma azonban megkönnyítheti a helyzeted, és ha okosan élsz velük, hamarabb lesz saját otthonod, mint gondoltad volna.

 

Nem egyszerű dolog összeszedni a pénzt egy saját lakásra, de azért nem is lehetetlen. Ma már több olyan támogatási forma is létezik, amik hozzásegítenek ahhoz, hogy előteremtsd a szükséges összeget életed első otthonára. Ezeket a támogatásokat szedtük most csokorba, és írtuk le a fontosabb jellemzőiket. Minden adatot és feltételt persze nem tudtunk itt összegyűjteni, viszont az egyes támogatások végén megtalálod a rá vonatkozó rendeletek és szabályok hivatalos gyűjteményét is. Ajánljuk, hogy ezeket is alaposan olvasd át, és így vágj bele az ebbe a nagy kalandba. Hajrá, sok sikert az otthonteremtéshez!

Saját családi fészek kellene? – Így szedheted össze a rávalót

Otthonteremtési kamattámogatás

Erre veheted igénybe

• új lakás vásárlásához és kizárólag összkomfortos lakás építéséhez,
• legalább komfortos használt lakás vásárlásához, korszerűsítéshez és legalább komfortos használt lakás bővítéséhez,
• lakás tulajdoni hányadának megvásárláshoz közös tulajdon megszüntetése esetén (ide nem értve a házasság vagy az élettársi kapcsolat fennállása alatt a házastársak vagy élettársak között fennálló közös tulajdon megszüntetését),
• a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. vagyonkezelésébe tartozó lakóingatlan visszavásárlásához.

Mennyit igényelhetsz?

Legfeljebb 15 millió forint összegű kölcsönre igényelhetsz maximum öt évig kamattámogatást, aminek mértéke attól függ, hogy hány gyereked van. 0-2 gyerek esetén 60 százalék, 2-nél több gyereknél pedig 70. A felvett hitel persze lehet 5 évnél is hosszabb futamidejű, de az állam akkor is csak legfeljebb öt évig támogatja a törlesztés kamatait. Fontos kitétel még, hogy csak akkor igényelheted, ha a felépített új lakás bekerülési költsége (telekár és áfa nélkül számolva) nem több 30 millió forintnál. Természetesen ezen kívül még sok szabály vonatkozik erre a támogatásra, amikről a 341/2011. (XII.29.) kormányrendeletből tájékozódhatsz. 

Fiatalok és többgyermekesek kamattámogatott kölcsöne

Ezt a támogatási formát új lakás építésére igényelhetik fiatalok és több gyermekes családok. A kölcsön összegét elsősorban két tényező befolyásolja: az életkor és a gyermekek száma. Igénybe vehetik:

• a legfeljebb egy gyermeket nevelő, nagykorú, 35. életévüket még be nem töltött személyek (továbbiakban: fiatal), vagy

• a legalább két gyermeket nevelő, nagykorú, 45. életévüket még be nem töltött személyek igényelhetik. Ha párkapcsolatban élnek, úgy az életkori korlát – a kérelem benyújtásának időpontjában – vonatkozik házastársukra, élettársukra, bejegyzett élettársukra is.

Mennyit igényelhetsz?

Az állam legfeljebb 20 évig támogatja a lakáskölcsönöd kamatait, és ennek a támogatásnak a mértéke attól függ, hogy hány gyermeked van: 35 éves korig egy gyermek esetén például a kamatok felét fizeti az állam, de ha ennél több gyermeked van, akár 70 százalékig is felmehet a támogatás. Két gyermeknél már 52, háromnál 55 százalék, négy gyermek után 59 százalék, 5 gyermeknél 64, hatnál több gyerek esetén pedig 70 százalék – persze csak akkor, ha az igénylés idejéig még nem töltötted be a 45. életéved.
Fontos kitétel még a támogatás elnyeréséhez, hogy a lakás építési költsége (telekhányad nélkül, általános forgalmi adóval együtt) fővárosban és a megyei jogú városokban legfeljebb 25 millió forint, egyéb településeken legfeljebb 20 millió forint lehet, a felvett kölcsön összege pedig nem haladhatja meg fővárosban és a megyei jogú városokban a12,5 millió forintot, egyéb településeken pedig a10 millió forintot.
A további részletekért érdemes elolvasnod az ide vonatkozó 134/2009. (VI.23.) kormányrendeletet

Saját családi fészek kellene? – Így szedheted össze a rávalót

Családok otthonteremtési kedvezménye csok

A tavalyi év nagy durranása a csok volt, ami idén február óta elég sok újításon ment át, és bővült a kedvezményezettek köre. Ez a támogatás igen jelentős is lehet: akár 10 millió forintot is kaphatsz az államtól, ami mellé még 10 milliós hitel is felvehető állami kamattámogatás mellett, és adó-visszatérítési támogatás is szóba jöhet, de ezt a felső határt csak azok tudják igénybe venni, akik legalább 60 négyzetméteres új lakást vagy minimum 90 négyzetméteres új házat vesznek vagy építenek, és már van 3 gyermekük, vagy vállalják, hogy tíz éven belül lesz ennyi. Plusz ezen kívül feltétel, hogy a szülők közül legalább az egyik 40 év alatti legyen.
Kevesebb gyerek esetén jóval szerényebb a támogatás: 1 gyerek után 600 ezret, 2 gyerek után 2,6 millió forintot kaphatsz, de csak új lakás vagy ház építésekor, illetve vásárlásakor, mert használt lakás esetében megint csak mások a támogatások. Ekkor nem csak a gyerekek száma, de a használt lakás mérete is számít:

40 – 55 m2 550 000 Ft
55 m2 felett 600 000 Ft
50 – 65 m2 880 000 Ft
65 – 80 m2 1 100 000 Ft
80 m2 felett 1 430 000 Ft
60 – 75 m2 1 320 000 Ft
75 – 90 m2 1 650 000 Ft
90 m2 felett 2 200 000 Ft
70 – 85 m2 1 760 000 Ft
85 – 100 m2 2 200 000 Ft
100 m2 felett 2 750 000 Ft

Ezenkívül az igényléshez minimum 6 hónapos munkaviszony kell, és még egy sor papír és más feltétel, amiről érdemes tájékozódni az erre vonatkozó kormányrendeletekből (16/2016.(II.10.) korm.rendelet és a 17/2016.(II.10.) korm.rendelet).

Saját családi fészek kellene? – Így szedheted össze a rávalót

Lakás-takarékpénztári megtakarítás

Jól bejáratott és sokak által kedvelt támogatási forma a lakás-takarékpénztár, amiből – szemben a fenti támogatásokkal – nem “azonnal” juthatsz pénzhez, hanem több éves megtakarítás után. A lényeg, hogy minimum négy évig havonta félreraksz bizonyos összeget, ami mellé az állam évente hozzátesz egy kis pénzt: a befizetés 30 százalékát, de maximum 72 ezer forintot minden évben. Attól függően hogy hány évig takarékoskodsz (legalább négy év egy lakáskassza futamideje) elég sok támogatás i nyerhető, hiszen nemcsak te, de a házastársad, élettársad, sőt még a gyerekek nevére is köthető lakáskassza. Az ideális az, ha havonta 20 ezret fizetsz be a lakáskasszába tíz éven át (ez a maximális futamidő). Ebben az esetben, ha mondjuk egy négyfős család mind a négy tagja lakás-előtakarékossági szerződést köt, akkor 2,88 milliót kap az államtól 10 év után, plusz természetesen visszakapja a saját befizetéseit és e mellé kedvezményes, alacsony kamatú lakáshitelt is felvehet. Az ide vonatkozó részletes szabályokat a lakás-takarékpénztárakról szóló 1996. évi CXIII. törvény, valamint a lakás-előtakarékosság állami támogatásáról szóló 215/1996. (XII.23.) kormányrendelet tartalmazza. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top