Otthon

Felejtsd el a tisztítót! – ezt otthon is kimoshatod

Táska, párna, tollkabát – néhány, az otthoni mosógépben is tisztítható dolgok közül. Lássuk, mi mindent tisztíthatsz meg a mosógéped segítségével!

 

Nem kell állandóan a tisztítóba járnod, a legtöbb dolgot otthon is kimoshatod! Ha elolvasod a ruhák, használati tárgyak címkéjét, nemcsak időt és energiát, de pénzt is spórolhatsz magadnak!

Tollkabát, szövetkabát

Mielőtt eltennéd a téli kabátokat, érdemes kitisztítanod őket. Nemcsak a szintetikus, de a toll töltetű és a szövetkabátok nagy része is mosható otthon. Tedd be a kabátot a mosógépbe és indíts el egy kímélő, 30 fokos mosóprogramot! Amikor lejárt a mosás, ne ijedj meg, ha tollkabátot mostál, ugyanis a toll a víz hatására össze fog állni: szárítsd fektetve, és a száradás során újra és újra rázd fel, hogy a toll egyenletesen eloszolhasson! A gyapjúkabátoknál légy nagyon körültekintő, és válaszd az alacsony hőfokú gyapjúmosást, de ha esetleg nincs megfelelő program a gépeden, vidd inkább tisztítóba, nehogy egy pár számmal kisebb kabáttal szembesülj a mosás végén!

Felejtsd el a tisztítót! - Néhány dolog, amit otthon is kimoshatsz

Táskák

Természetesen nem a bőr- vagy műbőr táskákra gondolunk, hanem a szövetből készült ridikülökre, hátizsákokra! Számos nyári vászontáska és a hátitáskák otthon is mosható, egy közepes hőfokú programon. Csak annyira ügyelj, hogy alaposan nézz át minden rekeszt, nehogy benne maradjon valami, majd kifordítva tedd a gépbe a táskát, ezzel is védve a kopástól.

Vászoncipő, sportcipő, házipapucs

Nemcsak a ruháid, de a jó minőségű vászoncipők, sportcipők és házipapucsok többsége is tisztítható az otthoni mosógépben. Természetesen ne a legmagasabb hőfokot válaszd, de egy közepes hőmérsékletű programot nyugodtan indíts el! Mosást követően hagyj időt arra, hogy a cipők rendesen kiszáradjanak.

Plüssök

A legtöbb plüss bírja a gyűrődést, nyugodtan beteheted a mosógépbe egy alapos, magasabb hőfokú programra is. A kisebb-nagyobb szőrmókokat időről időre ajánlott kimosni, ugyanis rengeteg port tárolnak, és baktériumok telephelyekként is szolgálhatnak.

Szőnyegek és függönyök

Ha úgy látod, a szőnyegeidre és a függönyökre is ráférne a tisztítás, a legtöbb esetben ezt otthon is megoldhatod. A kisebb szőnyegeket, ágyelőket, a fürdőszobaszőnyegeket és szinte az összes függönyt kimoshatod a mosógépedben. Persze kényesebb anyag esetén, ha nem vagy biztos a dolgodban, érdemes a mosás előtt megnézned a címkén a mosási útmutatót.

Ágytakaró, paplan, párna

Az ágytakarókat, paplanokat, párnákat is tisztíthatod otthon, arra azonban ügyelj, hogy a kicsit vastagabb takarók és a nagyobb párnák a mosás során megszívják magukat vízzel, így jóval nagyobb súlyt jelentenek a gép számára. Mindig figyelj arra, hogy ne tömd tele a mosógépet, máskülönben előfordulhat, hogy a nagy súly miatt nem tudja majd kicentrifugázni az ágyneműt.

Még több tipp és cikk mosás témában az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top