Otthon

8 dolog, amiről nem tudtad, hogy lejár a szavatossága

Azzal mindannyian tisztában vagyunk, hogy az ételek és italok megromlanak, ha nem fogyasztjuk el őket időben. Ám azt már kevesebben tudják, hogy bizonyos háztartási eszközöknek és szépségipari termékek is van szavatossági idejük. Íme néhány, amin te is meg fogsz lepődni.

1. Naptej

A Mayo Clinic kutatásai szerint egy naptejes flakont szavatossága 3 év alatt jár le. Úgyhogy ha ennél több ideje voltál utoljára tengerparton, vagy feküdtél ki napozni, akkor ne ez legyen az, amin spórolsz.

8 dolog, amiről nem tudtad, hogy lejár a szavatossága

2. Fehérítő és egyéb fertőtlenítők

A fehérítő nagyjából 3 hónap elteltével veszít a hatékonyságából, ami még nem olyan nagy baj. Ám a fertőtlenítő szerek még ennél is hamarabb lejárnak, és elveszítik tisztító erejüket.

3. Tűzoltó készülék

Erről biztos nem gondoltad volna, hogy van szavatossági ideje. Pedig bizony ezeket is le kell cserélni, 15 évenként.

8 dolog, amiről nem tudtad, hogy lejár a szavatossága

4. Gyerekülés

Mivel a gyermekek számára készített ülések olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek egy idő után elveszítik a rugalmasságukat, és meggyengülnek, ezért érdemes őket 6-10 év elteltével lecserélni.

5. Fűszerek

Talán pont a fűszerekről gondolnánk azt, hogy többek között azért szárítják ki őket, hogy ne járjon le a szavatosságuk. Ebben van is igazság, 2-3 évig valóban elállnak, ám utána érdemes inkább kidobni őket és újakat beszerezni.

6. Szempillaspirál

Még ha nem sminkelsz gyakran, akkor is jobban jársz ha pár havonta új szempillaspirált veszel. Ugyanis azt követően, hogy kinyitod, nagyjából 3 hónap múlva baktériumok jelennek meg rajta, amelyek fertőzéséhez is vezethetnek.

8 dolog, amiről nem tudtad, hogy lejár a szavatossága

7. Testápoló

Igen, a megszámlálhatatlan, egyszer használt, de még jó lesz valamikor, kencéket sem őrizgetheted az örökkévalóságig. A dobozos krémek szavatossága pár év alatt lejár, a tégelyeseké, pedig, amikből az ujjaddal veszed ki a krémet, még hamarabb.

8. Rúzs

A rúzsok attól a pillanattól kezdve, hogy kinyitod őket, 2 évig bírják, mire lejár a szavatosságuk. Ekkor elkezdhet megváltozni a textúrájuk, színük és illatuk is.

8 dolog, amiről nem tudtad, hogy lejár a szavatossága

Forrás: BuzzFeed

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top