Otthon

Jó, ha felkészülsz: ezzel jár egy tetőcsere

Azt mondják, az építkezés és a nagyobb építési munkálatok olyan stresszel járhatnak, amely megviselheti a legstabilabb kapcsolatokat is. De tehetünk ez ellen.

Ahhoz, hogy a felesleges feszültséget elkerüljük, érdemes már az elején alaposan átgondolni, hogy hogyan érdemes belevágni a nagy feladatba. A legjobb, ha olyan szakemberek segítségét kérjük, akik a tapasztalatukkal leveszik a vállunkról a legnagyobb terhetek. Varga Rita építészt arról kérdeztük, mivel jár egy tetőcsere és hogy mire kell figyelnünk, ha belevágunk.

Az építész elmondta: “Ha jó állapotban van a tetőszerkezet, akkor csak a fedést kell cserélni, bár általában amikor láthatóan rosszak a régi cserepek, akkor a tetőszerkezet is olyan állapotban van, hogy érdemes újat készíteni. Kell egy ács, aki jó szakember, bár sajnos belőlük is kevés van ma itthon. Fontos, hogy az ács megfelelően felmérje a feladatot és adjon árajánlatot a munka megkezdése előtt. Jó, ha van egy tapasztalt építész is, aki segít abban, hogy milyen méretű szarufákat, szelemeneket érdemes dolgozni. Ezután érdemes végiggondolni, hogy tetőtér esetén esetleg a cserével együtt új tetőablakot akarunk-e beépíteni. A kémény állapotáról se feledkezzünk meg, igény esetén érdemes a tetőcserével azt is felújítani, vagy ha már nincs rá szükség, eltüntetni” – elemzett a szakember.

Jó, ha felkészülsz: ezzel jár egy tetőcsere

Fontos a cserép kiválasztásakor megnézni, hogy az adott településen a helyi építési szabályzat, vagy 2017 októberétől a településképi rendelet nem tartalmaz-e előírásokat a tetőfedésre vonatkozóan. “Az építés során a megfelelő szerkezet mellett fontos a hőszigetelés, főleg ha tetőtér is lakott, vagy esetleg a későbbiekben tervezzük, hogy életteret alakítunk ott ki” – folytatta a szakember. “Ezenkívül a párafékező vagy páraáteresztő fólia beépítése is kulcsfontosságú. Ha megvan a lécezés, utána kerül fel a cserép, a megfelelő választás esetén a meglévő házzal összhangban. Egy egyszerűbb vonalvezetésű házhoz lehet, hogy nem illik mondjuk egy hullámos cserép, mert összenyomja a házat, túl nagy hangsúlyt kap a tető” – tette hozzá.

Ha cseréppel fedünk, akkor szinte biztos, hogy csak azokat a tetőket tudjuk ezzel a fedéssel felújítani, amelyeken az eredeti tetőfedő anyag is cserép volt, mivel annak súlya jelentős. Ha más anyaggal volt fedve a tető, és mi cserepet szeretnénk, akkor a tetőszerkezetet is meg kell erősíteni. Fontos még, hogy a keletkezett hulladékot megfelelően szállíttassuk el. Az azbesztcementből készült fedés például veszélyes hulladéknak minősül, így arról külön kell gondoskodni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top