Otthon

Ahány ház, annyi tető: így változtak a háztetők az évszázadok alatt

Tudtad, hogy már az ókori görögök is agyagcserepekkel védték a házaikat az időjárástól? De nem csak ez az egy tetőfedési mód élt túl több évezredet.

A tető olyan szerkezeti elem, ami az épületet fedi, és általában más anyagból készül, mint a falak. Funkcióját tekintve a legfontosabb feladata, hogy védje az épületet az időjárás viszontagságaitól. Hiszen nélküle a szél, a hó és az eső is ellehetetlenítené a lakók életét. A hőszigetelés szempontjából is nagyon fontosak a tetők, mert amellett, hogy fizikai védelmet és ezáltal hosszabb élettartamot biztosítanak az épületeknek, a megfelelő minőségű kivitelezések esetén bent tartják a kívánt hőmérsékletet is.

A tetők közül alapvetően két meghatározó formát különböztetünk meg: van lapostető és magastető. Az, hogy melyik milyen, attól függ, hogy a vízszinteshez viszonyítva hány fokot zár be a tető. A fedések sokfélék lehetnek. Több ezer éve használják már a zsindelyt és a kerámiacserepet. A nád a népi építészet ősi eleme. A betoncserép mostanában terjed, a fémlemezeket pedig inkább lapostetőknél alkalmazzák, vagy alacsony hajlásszögű tetőknél. A zöldtetőket ugyancsak lapostetőn vagy alacsony hajlásszögű tetőn érdemes használni.

A magastetők fajtái:

  • nyeregtető
  • kontytető
  • manzárdtető
  • sátortető
  • gúlatető
  • toronytető

A tető külső rétegét fedésnek nevezzük. Ez a felület van kitéve az időjárás hatásainak és az olyan szélsőségeknek is, mint a jégeső vagy a szélvihar, ezért nagyon fontos, hogy megfelelő anyagból készüljön. A zsindelyes tető évezredek óta bizonyít, rendre kiállja a próbákat: az ókori leírások szerint az időszámítás előtti 300-ig ilyen tetők fedték a római házakat. A zsindely 10-15 centi széles, 40-60 centi hosszú és néhány centi vastag fából készült tetőfedő pikkelyes fedéssel: egymáshoz illeszkedve, egymást részben fedve alkotnak a lécek vízzáró réteget.

Ahány ház, annyi tető: így változtak a háztetők az évszázadok alatt

Az agyagcserepek története is egészen az ókorba nyúlik vissza. A görögöknél már akkor égetett cserepek védték a házak tetejét. Az időtálló megoldás töretlenül népszerű azóta is. Ahogyan minden terméknél, a tetőcserepeknél is nagyon fontos minőség. Vannak a piacon olyan természetes anyagokból készült kerámia tetőcserepek, amelyek több mint egy emberöltőt is kiszolgálhatnak. Ezeknek a cserepeknek nem jelent kihívást az időjárás viszontagsága, épp ezért jár hozzájuk több évtizedes garancia is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top