Otthon

Házépítő kisokos szerelmeseknek – építkezzetek úgy, hogy ne válás legyen a vége

Sok szakítópróbája van egy párkapcsolatnak, de talán az egyik legkeményebb az építkezés. Nem kell rögtön nagy dolgokra gondolni, elég csak egy sima nyílászáró cserét felhozni példának, de sokszor már egy meglazult kilincs vagy elromlott konnektor javítása is a konfliktusok virulens táptalaja lehet – persze ha már ezen is összeveszünk, akkor a kapcsolatunk minőségét illetően sem ártana néhány alapkérdést feltenni magunknak. Egy igazi, alaptól a tetőig tartó építkezés azonban a legstabilabb párokat is nyomás alá helyezi, és ha nem tartanak be pár alapszabályt, a végére könnyen megeshet, hogy házuk lesz ugyan, de a házasságuk leépül.

 

A házépítés problémák és gondok kimeríthetetlen tárháza, és nem csak műszaki vagy anyagi szempontból, hanem az emberi kapcsolatainkra nézve is. Könnyen rámehet például a házasságod egy ilyen léptékű otthonfejlesztésre még akkor is, ha tökéletes a harmónia a párod és közted: éppen ezért még az első kapavágás – sőt már a tervezés legelső napján – érdemes tisztáznotok pár játékszabályt, amit egymással szemben betartatok.

Házépítő kisokos szerelmeseknek – építkezzetek úgy, hogy ne válás legyen a vége

1. Ki ül a kormányrúdnál?

A bajok fő forrása egy kapcsolatban sokszor az, hogy egyik vagy másik félnek folyton alá kell vetnie magát a másik akaratának – az akarata ellenére. Mivel egy építkezés komoly vállalkozás, határozott irányításra van benne szükség, ezért még akkor is meg kell állapodnotok, hogy ki milyen területekért felelős benne, ha egyébként az életetek az egyenlőség és a konszenzusok jegyében folyik. Határozzátok hát meg együtt már az első építkezési ötlet felmerülésekor, hogy ki az, aki a pénzügyeket rendezi, ki foglalkozik a tervekkel, kivitelezőkkel, anyagbeszerzéssel, ki dönti el, hogy milyen legyen a parketta vagy a konyhacsempe színe – és így tovább. Minél alaposabb és részletesebb tervetek van erre nézve, annál kisebb az esélye a hatalmi harcoknak és összezördüléseknek, ugyanis mindig tudjátok majd, hogy egyik vagy másik dolognak ki a “gazdája”. Azonban ez még nem elég: adjátok meg egymásnak a bizalmat, és ne nyúlkáljatok át egymás “hatáskörébe”, hanem engedjétek, hogy az a dolog valóban úgy történjen, ahogy azt a felelőse elképzelte. Fogadjátok el, hogy abban a dologban a másik a főnök, engedjetek az akaratának, támogassátok és segítsétek, és ismerjétek el az erőfeszítéseit. Nagyon hasznos egyébként, ha erről nem csak fejben van meg a terv, hanem papírra is leírjátok – hiszen egy bonyolult építkezésnél könnyen elfelejthetitek a részleteket, és ilyenkor lesz mire hivatkozni.

2. Pontos elszámolás

A másik konfliktusforrás a pénz: nem csupán az lehet gond, hogy ha nincs, hanem az is, ha van. A kérdés ilyenkor az, hogy honnan is származik a pénz – az én szüleim adták, a te szüleid adták, én kerestem meg, a te pénzedből épült fel – egyszóval az a kérdés, hogy ki mennyit és honnan adott bele a dologba. Nem csak az építkezés közben jó, ha mindenki egyetértésben van efelől, hanem utána is: gyakran évtizedek után lesz egy vitában örök hivatkozási alap, hogy “bezzeg akkor az én pénzem és örökségem nélkül nem épült volna fel a ház”. A kassza legyen közös, de legyetek tisztában azzal is, hogy honnan származik a pénz, ami benne van – és soha, de soha nem rójátok fel egymásnak, ha valamelyiketek nem tudott ugyanannyit tenni bele, hiszen biztosak lehettek benne, hogy a közös otthonotokba mindketten az erőtökhöz mérten mindent beleadtatok, amit csak tudtatok – és iyg nézve már egyenlő részt vállaltatok.

3. Ne vállaljatok erőn felül

A veszekedések forrása sokszor nem is nézeteltérés vagy hatalmi harc egy építkezés közben, hanem a kimerültség. Túl fáradtak vagytok már a sok gondtól és teendőtől, és ilyen állapotban könnyen kicsúsznak bántó szavak a szátokból. Mérjétek hát fel, mire van energiátok, mennyi munkát tudtok még felvállalni úgy, hogy az ne merítse ki az utolsó erőtartalékaitokat is, és eszerint készítsétek el az építkezés forgatókönyvét. Ez a menetrend legyen inkább lazább és tartson tovább az építés, mintsem hogy hamar kikészüljetek, és egymásnak essetek fáradtan, kiégve csip-csup ügyek miatt. De nem csak az építkezést osszátok be az erőtökhöz igazítva, hanem a pénzügyeket is: a családi költségvetést ne terheljétek meg akkor hitelekkel, hogy abba belerokkanjatok. Inkább legyen kisebb a ház, de béke és nyugalom legyen benne már az első perctől – vagyis a tervezéstől – kezdve.

Házépítő kisokos szerelmeseknek – építkezzetek úgy, hogy ne válás legyen a vége

4. Ne tartsd a haragot másnapra

Nem fogjátok összezördülés nélkül megúszni az építkezés – ezt jobb ha előre elkönyvelitek és beleveszitek a számításaitokba. Fogadjátok el, hogy máshogy nem megy, és akkor könnyebben megbocsátatok majd egymásnak, ha tényleg le is zajlik majd egy-egy hevesebb vita köztetek. Ám nagyon fontos, hogy bármilyen heves is egy ilyen összezördülés, soha ne feküdjetek le haraggal. Az ilyen érzések átkerülnek a következő napra, és valamikor – még rosszabb formában – újra felszínre jönnek, és újabb vitához vezetnek. Béküljetek hát ki mindig, és egyetértésben zárjátok le a legnehezebb napot is.

5. Beszéljetek, beszéljetek, beszéljetek

A jó együttműködés kulcs a kommunikáció: folyamatosan beszéljétek meg a dolgokat. Ha valamit magadba fojtasz, vagy nem mersz előállni egy véleménnyel, ötlettel azért, mert a másiké különbözik a tiedtől, az később jókora frusztrációvá duzzadhat. Jobb, ha minden egyes kis részlet közös megegyezésen alapul, olyan konszenzuson, amit mindketten jó szívvel el tudtok fogadni. Ha például engeded, hogy a fürdőszoba színe halványzöld legyen, mert ez a párod nagy ötlete, de közben a te álmod a világos lila lett volna, mond el neki, és állapodjatok meg. Azt a színt ugyanis évekig fogod nézni, és ha utálod, akkor nem tudod majd felhőtlenül élvezni az új otthonod sem. A hosszú évek alatt egy ilyen kis bosszúság annyira felduzzadhat, hogy súlyos konfliktusok forrás lesz – akár tudat alatt is. Legyen hát minden apró részlet a közös gyermeketek, amit egyformán el tudtok fogadni és szeretni. 

Házépítő kisokos szerelmeseknek – építkezzetek úgy, hogy ne válás legyen a vége

Még több otthon és lakás az NLCafén: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top