Otthon

Építs családot: erre figyelj, ha új házat szeretnétek!

Amikor a család építkezésre adja a fejét, jó, ha felkészülnek a folyamattal járó kihívásokra. Ugyanis nemcsak anyagi vonzata van egy építkezésnek, hanem bizony kihívásokat tartogat minden érintett számára.

Óriási öröm, ha új házba költözik a család. Azt viszont, hogy mennyi stresszel jár az építkezés, csak azok tudják, akik túl vannak rajta. Ahhoz, hogy a csodás végeredményt élvezhessük és a lehető legkevesebbre csökkentsük a feszültséget, érdemes szakemberek segítségét kérni már a legelején. Varga Rita építészt kérdeztük, hogyan fogjunk hozzá egy nagyszabású projekthez.

“Először is fontos a jó telekválasztás. Tudnunk kell, hogy földszintes vagy emeletes házat szeretnénk. Lejtős terepen, hegyoldalban az egyszintes ház a terep adottságai miatt nem biztos, hogy a legjobb választás. Itt általában a kétszintes épület a megvalósítható. Fontos utánajárni a széljárásnak, beszélni a szomszédokkal a tapasztalatokról. A telek kiválasztásakor
érdemes már előre gondolkodnunk a ház elhelyezésén a tájolás szempontjából. Nehogy belefussunk például abba a hibába, hogy oldalkertes beépítés esetén csak a déli oldalra építhetünk, és lesz egy északi tájolású kertünk, amely inkább árnyékos, mint napos” – elemzett a szakember.

Építs családot: erre figyelj, ha új házat szeretnétek

Az építész kiválasztása is nagyon fontos. Érdemes az adott településen – ahová építkezni szeretnénk – vagy a környékbeli településeken körülnézni, van-e olyan ház, amelyik tetszik nekünk. Ott meg lehet kérdezni a ház tulajdonosát, hogy ki volt a tervező. Lehetőleg járjunk utána a tervező munkamódszereinek, megbízható-e, időben elkészül-e.

Fontos a helyi szabályokat is megismerni, a település polgármesteri hivatalában rendszerint kaphatunk tájékoztatást a helyi építési szabályzat előírásaival kapcsolatban. Ha van főépítész, vele is érdemes beszélni, sok esetben segítséget tud nyújtani, ha tanácstalanok lennénk. Fontos végiggondolni az anyagi kérdéseket, hogy mennyi pénzt tudunk rászánni az épületre. Ez meghatározza a beépített anyagokat, az épület méreteit, a fűtési rendszert is többek között.

Esztétikus környezetalakítással

Az építész kalkulál egy költségvetést, ekkor körvonalazódik az, hogy nagyjából mi valósulhat meg. Varga Rita szerint bár mindenki a legolcsóbban szeretné megúszni az építkezést, érdemes
megtalálni az arany középutat azért is, mert a beépített anyagok minősége évekre, évtizedekre meghatározza majd az ott lakók életét, de még a környezetre, az utcaképre is hatással lehet.

“Az egyéni igények mellett fontos szempont az adott településrész jellemző karakteréhez való illeszkedés. Bár a házat magunknak, a családunknak építjük, amint elkészül, az egész város
együtt él majd vele, a látványa mindenkié lesz. Ezért fontos tudatosítani, hogy az esztétikus környezetalakításban, bizony, felelősségünk van. Ha az igényeinket és a lehetőségeinket sikerült
összeegyeztetni, a lakóépület tervei megszülettek, egyszerű eljárással bejelenthetjük az e-építési naplóban az építkezést. Amint visszaigazolást kaptunk a napló készenlétbe helyezéséről, 15 nap múlva kezdhetjük is a munkálatokat. Közben a kivitelezővel is meg kell egyeznünk, aki felépíti a házat – az építész sok esetben ebben is tud segíteni.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top