Otthon

Teszt: az olcsó gőztisztítók a drága ellen

Három különböző géppel mentünk neki a fürdőnek, a járólapnak és a mikrónak. Meglepetésünkre nem a gőz ereje döntötte el a meccset a tízezer, húszezer és a hatvanezer forintos gőztisztító gép között.

Amikor nekiálltunk gőztisztítógépeket tesztelni, akkor valahol arra számítottunk, hogy a takarítás után minden hófehér lesz és finom gőzillatú, kivéve az, ami még újkorában sem volt fehér. A gőzillat bejött, sőt igazi tisztaságélményt adott, viszont néhány helyen nagyobb eredményeket vártunk.

Három különböző típust vetettünk be a fürdőben és a konyhában: egy tízezer forintos gőzkacsát a Solactól, egy húszezer forintos Polti Vaporetto Pocketet, és a Nők Lapja Café fórumán is dicsért Kaercher gépek közül egy hatvanezer forintosat, a 2500-asat, amihez már egy vasaló is jár.

Kaercher
Kaercher

Takarítás elegánsan

A gőztisztító gépek nagy előnye, hogy bolti vegyszerek nélkül végeznek a kosszal, egy év alatt a boltban hagyott különféle tisztítószerek árából már ki is jöhet egy középkategóriás gőztisztító. A forró gőz megöli a baktériumokat, így szagtalanít, és a nyomás ereje fellazítja a lerakódott szennyeződéseket. Így nem kell körömkefével a kád felé görnyedve súrolnunk vehemensen. Ehelyett elegánsan, szinte egyenes derékkal robbanthatjuk le a koszt egy porszívószerű eszköz segítségével.

Emellett kellemesebb érzés ráülni egy átgőzölt, majd áttörölt WC-ülőkére, mint arra, amit fertőtlenítőszerrel maszatoltunk össze, majd egy ronggyal kenegettünk le róla. Ráadásul a gőz az apró résekbe is beáramlik, így a fugák közül és az apróbb résekből is kiviszi azt, ami nem oda való. Annak érdemes még beszerezni ilyet, aki allergiás az atkákra, mert ezzel meg lehet semmisíteni őket, és annak, akinek a bőre nem bírja a vegyszereket.

Mintha retro-űrfegyverrel öltük volna a koszt

Először a mikrohullámú sütő belsejének estünk neki a gőzkacsával, és máris varázslat történt. Hagyományos módszerrel csak óriási kínok árán tudtunk volna megszabadulni a mikró falára robbant, megkövesedett ételdarabkáktól, most viszont mintha egy retro-űrfegyverrel semmisítettük volna meg a koszt.

Polti Vaporetto
Polti Vaporetto

A konyhai járólap befeketedett fugázása szintén nagy átalakuláson ment keresztül, gyönyörűen kivilágosodott, bár most sem fehér, mint új korában, csak galambszürke. A fugán nagyjából ugyanolyan munkát végzett mindhárom gép, a járólapon aztán csak a két nagyobbat próbáltuk, mivel a kis kacsa erre a nagy feladatra már alkalmatlan.

Az első kör döntetlen

Hiába hunyorgattunk, nem tudtunk igazságot tenni a Polti és a Kaercher között. Mindkettővel ugyanolyan tiszta lett a járólap, mintha felmostunk volna, ezt is úgy értük el, hogy a kefés fejjel súroltunk is, a rá illeszthető törlőrongy híján viszont fel kellett törölgetni utána felmosóronggyal. Abban hiába reménykedünk, hogy az évek során elszürkült lapok színén javít kicsit a gőzkezelés.

Az első jelentősebb csalódás akkor ért minket, amikor nem bírtunk elbánni semelyik géppel sem a fürdőszoba csempéjére rakódott vízkővel. Mint megtudtuk, ehhez talán egy gőzborotva is kevés volna, így végül 20 százalékos ecettel permeteztük be a felületet, és újra próbálkoztunk. 

 

Kijött a különbség

Itt már látszott a különbség a Polti és a Kaercher között, főleg hogy ide való méretben a Poltinak nincsen kefés feje, csak törlőkendővel simogattuk a falat, így mechanikus erővel nem tudtunk rásegíteni a gőzre. A Kaercher ráadásul egészen elhalványította a csempe fugáin megjelent apró penészpöttyöket is.

Solac
Solac

A kád, a mosdó, a WC-kagyló, a mosogató, a konyhapult és a szagelszívó takarítása egy álom bármelyik géppel, bár a Polti érdekes módon nagyobb víztócsácskákat hagyott maga után. Mondják, hogy az első gőzölés után még nem tökéletes az eredmény, mert ott maradnak a korábbi tisztítószerek nyomai. Valóban maradtak matt foltok, de már a második tisztításra javult a kép.

Kárpitra, szőnyegre ne!

Sokan szövetre, kárpitra használnák a gőztisztítót, van gyártó, amelyik így is reklámozza, de ha belegondolunk, a gőz ereje nem tünteti el a szennyeződéseket, csak leküldi a bútorok belsőbb rétegeibe. Ráadásul hatására az impregnáló réteg is feloldódik a felületükről, így onnantól hamarabb koszolódnak. Ugyanígy szőnyegtisztításra sem alkalmasak a gőztisztítók, még a szálak végét is szétfújják, így sokkal több port fognak fel utána.

Összegzés

Ahogy drágultak a gépek, egyre komolyabb gőzfelhőket löktek ki magukból, pusztán a gőz tisztítóerejében mégsem tapasztaltunk óriási különbségeket, ami végül is nem meglepő, mivel papíron mindegyik nagyjából 3 bar nyomással dolgozik. Az ördög inkább a részletekben rejlik, hogy melyik mennyire jól kezelhető, mennyi kiegészítőt adnak hozzájuk, azaz hányféle felület takarítható velük kényelmesen. A húszezer forintos például emiatt muzsikált gyengén a csempén és a kádban. Nem mindegy az sem, mennyi víz fér beléjük, minél több, annál kevesebbszer kell megállni, a kihűlésre várni, majd újratölteni. A Polti ráadásul nagyon lassan melegedett fel üzemkészre.

A Kaerchernek még nagy előnye, hogy míg a többi csak desztillált vízzel ketyeg, ebbe sima csapvizet lehet önteni. Emellett állítható a gőz erőssége, és gyerekzárral el is zárható, így mi sem nyomhatjuk meg véletlenül, miközben fejet cserélünk rajta. A gőz sem ártatlan dolog ugyanis, ügyelni kell arra, nehogy megégessük a kezünket vele.

Értékelés

Solac

Kezelhetőség: 5 – keveset tud, de azt stabilan
Hatékonyság: 2 – csak kisebb felületekkel bír el, kicsi a tartálya
Gőzerő: 4

Polti Vaporetto

Kezelhetőség: 4 – sokáig melegszik
Hatékonyság: 4
– kádra, csempére már nem az igazi, és néha csöpögtet
Gőzerő: 4

Kaercher

Kezelhetőség: 5 – könnyű utántölteni, gyorsan felmelegszik
Hatékonyság: 5 – sokféle felülettel elbír
Gőzerő: 4

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.