Otthon

Erdőben épített ökoházat a hitelek elől menekülő család – fotók!

Elege lett az egyre csak emelkedő törlesztőrészletekből egy családnak, ezért néhány hónap alatt felépítették új otthonukat: egy mesébe illő hobbitházat az erdőben.
Fotó: dailymail.co.uk
Fotó: dailymail.co.uk

Egy véső, egy kalapács és egy láncfűrész – csupán ennyi szerszám, ám annál több lelkesedés, fantázia, meg persze a család többi tagjának segítségével a kétgyermekes brit apuka, Simon Dale felépítette az új családi fészket. Az építkezés mindössze háromezer fontba (körülbelül 900 ezer forintba) került. A család nem akart többé drága bankhiteleket fizetni, ezért határoztak úgy, hogy saját kezükkel építenek otthont maguknak.

Az apuka a négy hónapig tartó építkezés idejére a helyszínre, egy walesi domboldalra költöztette a családját is. Amíg ő ásott, fúrt, faragott, a család a közelben sátorozott. Simon először kiásta a domboldalt, majd megépítette a faszerkezetet, és befedte az épület tetejét. Az ügyes kezű apának egyébként nem volt semmilyen asztalosi vagy építőiparosi előélete.

„A csináld-magad-építkezés nagyon élvezetes dolog, szabadjára engedheted a kreativitásod, a természetből épülő ház a te részed, nem pedig egy tömegcikk, amelyből az építőipar megpróbálja a legnagyobb hasznot húzni. Nem beszélve arról, hogy természetes anyagokból építeni sokkal olcsóbb, és ezek az anyagok nincsenek megmérgezve azokkal a mesterséges adalékokkal sem, amelyekből a modern házak készülnek” – nyilatkozta az apuka.

Az eredmény egy teljesen komfortos házikó lett, amelyet a környékbeliek A Gyűrűk Ura után csak hobbitházként emlegetnek. Szigetelésként szalmát használtak, a tetőt pedig földdel fedték be, így a kunyhó olyan, mintha egy kis barlangban lenne. Az építőanyagokat maradékokból, hulladék anyagokból és adományokból gyűjtötték össze. A falakat szalmából és kövekből tapasztották össze, majd mogyoróbotokkal rögzítették, végül meszelték. A hobbitházban komposztvécé, szolárpanelekből nyert áram és egy közeli forrás vize gondoskodik az alapvető komfortról.

A feleség így ír az építkezésről férje weboldalán: „Múltbeli tapasztalatok, olvasmányok és rengeteg önbizalom bátorítottak minket arra, hogy természetes körülmények között saját kezűleg építsük fel a házunkat. Valahogy minden úgy alakult, hogy folyamatosan haladtunk előre, és igaz, voltak stresszes és kimerítő időszakok, de nem bántuk meg, és nagyon élvezzük a végeredményt.”

A családnak ráadásul a telek sem került pénzébe, az erdő tulajdonosa ugyanis örült neki, hogy a földjén telepednek le, mert legalább szemmel tartják a birtokot. Simon, az élelmes apuka azóta szerepet vállalt egy egész walesi ökofalu felépítésében is: már készíti az első házat az egyedülálló lakóparkban. Az új épületet pedig természetesen a híres hobbitkunyhóhoz hasonlóan fogják kialakítani.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top