Otthon

Beszürkülő fehér ruhák – így tedd őket vakító fehérré

A beszürkült ruha átka mindenkit elérhet. Azonban mielőtt bárki is azt hiszi, hogy a rontás van a mosógépén, vegyen egy mély lélegzetet és nyugodjon meg: a legtöbben ugyanis nem tehetnek arról, hogy az idők során eltűnik a vakító fehérség a ruháikból. Azért viszont, hogy azok ismét hófehérek legyenek, igenis tehetünk.

Hogy mitől szürkülnek be a fehér ruhák, azt sokan nem tudják. Vannak, akik a gyengébb minőségű mosószerek és öblítők összetevőit hibáztatják, vagy azt hangsúlyozzák, hogy nagyon figyelni kell az adagolásra, és semmi esetre sem szabad többet használni a termékeken feltüntetett mennyiségekből. Mások a víz keménységét okolják a változásért. Azt viszont csak kevesen tudják, hogy egyszerű házi praktikákkal is megőrizhetik a fehérséget, és tehetnek azért, hogy hófehérek maradjanak vagy ismét tündököljenek a ruháik. Nézzük, hogy a jó minőségű, fehér ruhákhoz való minőségi mosóporok mellett milyen otthoni trükköket használhatunk.

Ne tegyük tönkre

Hogy elkerüljük az elszíneződést, a fehér ruhákat mossuk külön a színesektől. Azonban több esetben ez még nem elég ahhoz, hogy a világos darabok megőrizzék ragyogó tisztaságukat. Ahhoz, hogy visszakaphassuk a vakító fehérséget, van pár praktika, amit érdemes kipróbálnunk. Ha ezekkel elsőre nem sikerül a fehérítés, nem érdemes feladni, ugyanis számos összetevőtől függ, mi hogyan hat a ruháinkra. Ha viszont biztosra akarunk menni, és nincs időnk vagy kedvünk kísérletezni, vásároljunk jó minőségű, fehér ruhákhoz való mosószert.

Jöhet az ecet?

Számtalan fórumon olvashattunk arról, hogy az ecet mi mindenre jó. Lehet, hogy hihetetlen, de a ruhák fehérítésénél is legalább annyira hasznát tudjuk venni, mint a színtartás elősegítésénél. Míg a mosógép is hálás lesz az ecetért, ugyanis vízkőoldóként is használhatjuk és alkalmanként az öblítőt is kiválthatjuk vele, sőt a penészedést is megelőzhetjük általa. Vannak, akik az öblítés előtt öntik az ecetet a gépbe, mások öblítő helyett használják. De ha áztatni szeretnénk, ahhoz is jó választás.

Beszürkülő fehér ruhák – így tedd őket vakító fehérré

Elő a szódabikarbónával!

Ha már beszürkült a ruha, nem szabad csüggedni. A szódabikarbóna ugyanis nemcsak megőrzi a fehérséget, hanem a besötétedett textileket újra ragyogóvá varázsolja. A legegyszerűbb módja annak, hogy ismét kifehéredjenek a ruháink, az, hogy beáztatjuk őket, mégpedig olyan vízbe, amelyben feloldottuk a szódát. Néhány órás pihentetés után érdemes kimosni őket és hasznos lehet, ha teszünk a gépbe egy kis fehérítőt is.

Tényleg aludttejjel?

Vannak olyan internetes fórumok, ahol a fehérítéshez nem mást, mint aludttejet javasolnak a gyakorlottak. Bár első körben talán nem olyan egyszerű elképzelni, ahogyan az aludttejes vízben ázik a kedvenc felsőnk, ha már ennyien bíznak a módszerben, érdemes esélyt adni neki. Lehet, hogy valakinél épp ez jön be az adott körülmények között.

Jöhet a citromlé

A citromlé az egyik legjobb természetes fehérítő. Ugyanúgy kell alkalmazni, mint az ecetet. A mosás során is felhasználhatjuk, de áztatáshoz is kitűnő. Sőt a foltok esetében is megoldás lehet, ha közvetlenül az adott területet kezeljük vele. Ha pedig teljesen biztosak akarunk lenni a sikerben, tegyünk szódabikarbónát a citromos vízbe.

Bizony az sem véletlen,  hogy a legtöbb gyártó külön mosószert készít a fehér textilekhez. Azzal alapozhatjuk meg a fehérséget, ha mindig olyan terméket használunk, amelyet épp ezekhez a világos ruhákhoz fejlesztettek. A jó minőségű mosószerek ráadásul házi praktikák nélkül is csodálatos fehérséget varázsolnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top